Zeker 37 doden bij aanslagen in Londen

Minstens 37 doden en zeker zevenhonderd gewonden, dat is volgens de Londense politie de voorlopige tol van de aanslagen donderdag in het centrum van de Britse hoofdstad. Volgens de Britse premier Blair handelden de daders 'uit naam van de islam'...

Internetredactie

De Londense politie heeft vooraf geen waarschuwing ontvangen en de aanslagen zijn nog door niemand opgeëist, zei een woordvoerder. De aanslagen komen een dag na de toewijzing van de Olympische Spelen van 2012 aan Londen, en vallen bovendien precies samen met het begin van de G8-top in het Schotse Gleneagles.

Een tot nog toe onbekende groep die zegt in naam van Al Qa'ida op te treden, heeft op een website wel verklaard verantwoordelijk te zijn. Het Duitse tijdschrift Spiegel heeft het bericht op zijn website gepubliceerd. De authenticiteit ervan kon niet worden gecontroleerd.

De Britse premier Blair, die de G8-top in Schotland verliet om naar Londen af te reizen, heeft gezegd dat de plegers van de aanslagen handelden uit naam van de islam. ‘We weten dat deze mensen handelen uit naam van de islam. Maar we weten ook dat verreweg de meeste moslims, zowel hier als in het buitenland, fatsoenlijke en gezagsgetrouwe mensen zijn die dit soort terrorisme net zozeer verafschuwen als wij’, zei Blair. Hij bedankte de Britse Moslimraad omdat die de aanslagen direct scherp veroordeelde.

Eerder zei Blair dat het 'uitzonderlijk barbaars' is 'dat dit gebeurt op een dag waarop mensen een oplossing proberen te vinden voor de armoede in Afrika en de klimaatverandering'. Hij voegde eraan toe dat alle andere G8-leiders vastbesloten waren om de top voort te zetten en zich niet te laten intimideren door terroristen.

De aanslagen hebben alle kenmerken van een actie van terreurnetwerk Al Qa'ida, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw. Verschillende veiligheidsexperts delen die visie.

De eerste ontploffing deed zich om 08.51 uur voor in een voertuig in de tunnel bij metrostation Liverpool Street. Minstens zeven mensen werden gedood, verklaarde de Londense politie. Vijf minuten later was er een explosie tussen de stations King's Cross en Russell Square. Hier vielen de meeste slachtoffers, zeker eenentwintig.

Om 09.17 uur volgde een explosie in een metro die het station Edgware Road naderde. Een andere trein op een naastgelegen perron werd ook getroffen. Er vielen zeker vijf doden. Om 09.47 uur werd een dubbeldeksbus opgeblazen op de kruising van Woburn Place en Tavistock Square. Volgens Britse media gaat het om een zelfmoordaanslag, maar dat is door de Londense politie nog niet bevestigd. Er vielen zeker twee doden.

Bij de eerste meldingen over 'luide knallen' in de metro dacht de politie nog aan een botsing of een technische storing die het elektriciteitsnetwerk overbelast had, maar het werd al snel duidelijk dat het waarschijnlijk om bomaanslagen ging.

Meer over