Zeker 29 gewonden bij explosie New York en Rusland loopt weg uit spoedzitting Veiligheidsraad

Goedemorgen. Chaos in Manhattan in New York na een ontploffing, waarbij minstens 29 gewonden vielen. 'Blade Babe' Marlou van Rhijn heeft goud behaald op de Paralympische Spelen in Rio. Verder in dit ochtendoverzicht: hoe Boko Haram Noord-Nigeria heeft achtergelaten, actrice Maria Kraakman over pijn, verdriet en een nieuwe liefde, en kun je de korstjes van Hollandse kaas eten?

Brandweerwagens vlakbij de plek van de explosie Beeld ap
Brandweerwagens vlakbij de plek van de explosieBeeld ap

Terwijl u sliep

Zeker 29 gewonden bij explosie in New Yorkse wijk Chelsea

Bij een ontploffing op Manhattan in New York zijn 29 gewonden gevallen. De explosie in de wijk Chelsea zou zijn veroorzaakt door een 'geïmproviseerd explosief', aldus de brandweer. Volgens burgemeester Bill de Blasio was de explosie 'opzettelijk', maar is er nog geen bewijs gevonden voor een terroristisch motief. Een politiebron zei aan CNN dat een gasontploffing wordt uitgesloten.

Rusland loopt weg uit spoedzitting Veiligheidsraad

De door de Verenigde Staten geleide coalitie heeft bij een luchtaanval op Islamitische Staat bij het vliegveld van de Syrische stad Deir al-Zor per ongeluk Syrische strijdkrachten geraakt. Dat bevestigen de VS. Uit een spoedzitting van de VN Veiligheidsraad over het voorval, bijeengeroepen door Rusland, liep later de Russische ambassadeur weg.

Felbegeerd goud voor 'onverslaanbare' Van Rhijn

Para-atlete Marlou van Rhijn heeft haar begeerde paralympische titel op de 100 meter binnen. Het is overigens niet het grootste pronkstuk in haar prijzenkast. 'Nee, dat blijft de 200 meter van Londen voor mij. Dat was de eerste en de mooiste', sprak de Purmerendse met de merknaam Blade Babe na haar zege in het Olympisch Stadion van Rio.

'Rebellen Centraal-Afrikaanse Republiek doden 26 dorpelingen'

Rebellen hebben in een dorp in de Centraal-Afrikaanse Republiek 26 bewoners gedood, heeft een woordvoerder van de president zaterdag gezegd. De moordpartij vond plaats in het dorp Ndomete, niet ver van de stad Kaga-Bandoro. Volgens woordvoerder Albert Mopeme gingen islamitische Séléka-rebellen van deur tot deur en vermoordden ze 26 mensen, onder wie het dorpshoofd.

Marlou van Rhijn Beeld afp
Marlou van RhijnBeeld afp

Vandaag in het nieuws

In Rusland gaan de kiezers naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Bij de lokale verkiezingen in Berlijn dreigt bondskanselier Merkels CDU opnieuw steun te verliezen. In de Eredivisie is er de topper PSV-Feyenoord en in Amsterdam wordt de Dam tot Damloop gehouden.

Aanraders van de redactie

Noordoost-Nigeria is bevrijd van Boko Haram

Uit enkele steden in het noorden van Nigeria is de gewelddadigste terreurorganisatie ter wereld verjaagd. Carlijne Vos reist mee met de eerste artsen ter plaatse. 'Deze schaal van vernieling is echt ongekend in de wereld.' (+)

Onmisbare gids in de droom van een jonge voetballer

In de miljoenendans van het betaald voetbal spelen gastgezinnen soms een sleutelrol. PSV-doelman en international Jeroen Zoet, geboren in Groningen, leerde genieten van zijn Eindhovense pleegouders. 'Ik ben nu minder strikt voor mezelf.'(+)

Aria Kraakman: 'Alles waar je bang voor bent, gebeurt'

Ze was ongewild de hoofdpersoon in haar eigen drama. Actrice Maria Kraakman (41) over pijn, verdriet - en een nieuwe liefde.

Een man staat te midden van de resten van zijn huis in Noord-Nigeria Beeld Sven Torfinn
Een man staat te midden van de resten van zijn huis in Noord-NigeriaBeeld Sven Torfinn

Vandaag in het nieuws

kun je de korstjes van Hollandse kaas eten?

U kent het wel: koop je voorgesneden kaas bij de plaatselijke grootgrutter, zit er soms nog zo'n lastig randje aan. Vroeg in de ochtend, bij het gehaaste ritueel van boterhammen smeren, zijn er dan drie opties. (+)

Het waaróm achterhalen met psychologische autopsie

Het aantal zelfdodingen in Nederland stijgt al jaren. Om hier iets tegen te doen, moeten we lessen trekken uit de ervaringen van nabestaanden. Dat zegt René Diekstra, die niet alleen als hoogleraar en therapeut de suïcidale gedachten kent.

Terug op het honk, mooi geweest en internetprijzen

Deze week probeerden we u niets te laten merken van een feestelijk moment ter redactie: de komst van al onze buitenlandse correspondenten naar Nederland. Dat doen we eens in de paar jaar: we spreken serieus over het werk en nieuwe ontwikkelingen bij de krant, maar gaan ook samen drinken, eten, en bijpraten.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders
Meer over