Zeker 25 doden bij onlusten in Ivoorkust

De rebellen en de voornaamste oppositiepartij van Ivoorkust hebben zich donderdag teruggetrokken uit de regering van nationale eenheid nadat zeker 25 mensen waren omgekomen bij gevechten tussen de politie en demonstranten in de hoofdstad Abidjan....

Twaalf burgers en twee agenten kwamen om nadat demonstranten met machetes op hen hadden ingehakt, aldus de politie. Andere doden vielen door politiekogels. Het waren de ergste onlusten in Abidjan sinds in september 2002 een coup in Ivoorkust mislukte.

De gevechten braken uit kort nadat aanhangers van de oppositie zich hadden verzameld voor een demonstratie tegen de regering. Zij negeerden daarbij een verbod van president Laurent Gbagbo, die ordetroepen had laten opstellen langs de route.

Volgens de oppositie weigert de regering de hervormingen uit te voeren die deel uitmaken van een vredesakkoord. Dit werd in januari vorig jaar gesloten om een eind te maken aan de sinds de couppoging woedende burgeroorlog.

Het akkoord voorzag onder meer in machtsdeling met de oppositie en de rebellen (de Nieuwe Krachten), die nog altijd de noordelijke helft van het land onder controle hebben. Begin maart had de oppositiepartij PDCI het kabinet al verlaten. Gisteren volgden de RDR en de rebellen, uit protest tegen het politiegeweld.

Meer over