nieuwsjemen

Zeker 25 doden bij aanval op vliegveld Aden; regering Jemen in veiligheid gebracht

Bij een aanval op het vliegveld van de Jemenitische havenstad Aden zijn woensdag zeker 25 mensen omgekomen. Tientallen anderen raakten gewond. De aanval vond plaats kort nadat een vliegtuig met de nieuw benoemde regering van Jemen was geland vanuit Saoedi-Arabië.

Mensen rennen weg terwijl de aanval op de luchthaven van Aden gaande is. Beeld AP
Mensen rennen weg terwijl de aanval op de luchthaven van Aden gaande is.Beeld AP

‘Wij en de leden van de regering zijn in de tijdelijke hoofdstad Aden en iedereen is veilig’, liet premier Saeed via Twitter weten. ‘Deze laffe terroristische aanval op het vliegveld van Aden maakt deel uit van de oorlog die gevoerd wordt tegen de staat Jemen en zijn bevolking.’

Videobeeld van de aanval op het vliegveld. Beeld AFP
Videobeeld van de aanval op het vliegveld.Beeld AFP

Volgens een veiligheidsfunctionaris werd de hal van de luchthaven door drie mortiergranaten geraakt. Livebeelden van de Saoedische tv-zender Al Arabiya toonden hoe tientallen mensen het vliegtuig verlieten na een explosie in de hal. Vervolgens waren vurende pantserwagens en dikke rookwolken te zien.

Het kersverse kabinet van premier Maeen Abdulmalik brengt de officiële regering van president Abd-Rabbu Mansour Hadi samen met de separatisten van de Zuidelijke Overgangsraad. De separatisten streven naar zelfstandigheid van het zuiden van Jemen. Zij hebben zich eerder dit jaar eenzijdig autonoom verklaard. Over de totstandkoming van het kabinet was in de Saoedische hoofdstad Riyadh een jaar onderhandeld.

Beide groepen maken deel uit van een door Saoedi-Arabië gesteunde alliantie die strijdt tegen de Houthi-rebellen die het noorden van Jemen en de hoofdstad Sanaa controleren. De Houthi-rebellen zijn verbonden met de Saoedische aartsvijand Iran. De Verenigde Naties proberen al jaren vergeefs een einde te maken aan de strijd.

Lees ook:

De Arabische wereld van de borreltafelpraat, waar mannen massaal vrouwen onderdrukken, die kon Midden-Oostencorrespondent Ana van Es nooit zo ontdekken. Tot ze in Jemen was voor een reeks verhalen over het door oorlog verscheurde land.

Meer over