NieuwsStorm VS

Zeker 23 doden door storm in VS; zoektocht naar vermisten bij daglicht hervat

Zeker 23 mensen, onder wie kleine kinderen, zijn in de Amerikaanse staat Alabama omgekomen door twee tornado’s. De schade is ‘catastrofaal’, zegt sheriff Jay Jones van Lee County, nadat de zoektocht naar slachtoffers werd stopgezet omdat dit te gevaarlijk is in het donker. ‘De uitdaging zit hem in de hoeveelheid puin. Ik heb nog nooit zoiets gezien.’

Een telefoonmast is door een tornado omgevallen en ligt over de weg in Alabama.  Beeld AP
Een telefoonmast is door een tornado omgevallen en ligt over de weg in Alabama.Beeld AP

De tornado’s hebben een spoor van vernieling achtergelaten, van iets minder dan een kilometer breed, en meerdere kilometers lang. ‘Alsof iemand met een enorm mes over de grond heeft geschraapt’, zei Jones tegen CNN.

Hij vreest dat het aantal slachtoffers nog zal stijgen omdat een nog onbekend aantal mensen wordt vermist. De hulpdiensten hebben nog niet alle gebieden kunnen bereiken, omdat wegen worden versperd door omgewaaide bomen, omgevallen elektriciteitsmasten en ander puin. Bij daglicht zal de zoektocht naar slachtoffers weer worden hervat.

Jones heeft de staat om hulp gevraagd bij het bergen van de lichamen en het opruimen van het puin. Op sociale media is te zien dat sommige huizen met de grond gelijk zijn gemaakt. Zeker 42.000 woningen zitten zonder stroom. Komende nacht daalt de temperatuur flink in het gebied, terwijl veel mensen nu geen verwarming meer hebben.

Lee County, na de tornado. Beeld AP
Lee County, na de tornado.Beeld AP

Meer zwaar weer op komst

Alabama-gouverneur Kay Ivey waarschuwde inwoners op Twitter dat er mogelijk nog meer zwaar weer op komst is. ‘Onze harten gaan uit naar diegenen die hun leven hebben verloren in de stormen die Lee County vandaag hebben getroffen’, schreef Ivey op Twitter.

De eerste tornado die de streek trof, was bijna een kilometer breed en had een windsnelheid van zeker 218 kilometer per uur, aldus de nationale weerdienst.

Ook in andere staten in het zuidoosten van de VS richt stormachtig weer schade aan. In de staten Florida, South Carolina, en Georgia zijn tornado-waarschuwingen afgegeven. Daar zijn voor zover bekend geen doden gevallen. Op sociale media is te zien dat meerdere huizen in de getroffen plaatsen met de grond gelijk zijn gemaakt.

Meer over