Zeker 22 doden bij frontale treinbotsing in Zuid-Italië

Bij een frontale botsing van twee forenzentreinen in Italië zijn dinsdag zeker 22 mensen omgekomen. Het zware ongeluk gebeurde rond half twaalf 's ochtends lokale tijd in de zuidelijke regio Puglia, niet ver van de Adriatische kust tussen Bari en Barletta. Beide treinen zouden op hoge snelheid hebben gelegen, en ontspoorden door de klap. Hoe de botsing heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk.

null Beeld ap
Beeld ap

Het aantal gewonden liep dinsdag op tot 43, van wie er zeker zestien in kritieke toestand zijn. Een peuter werd levend uit het wrak gehaald, en per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd. Het ongeluk gebeurde in een landelijk en relatief afgelegen gebied, waardoor de hulpdiensten pas laat het gebied bereikten. De ravage ter plaatse was enorm, brokstukken van beide treinen belandden door de klap in de omringende olijfboomgaarden.

'Het is een ramp, alsof er een vliegtuig is neergestort', schreef Massimo Mazzilli, de burgemeester van het nabijgelegen dorp Corato, op zijn Facebook-pagina.

Het was een schokkend beeld', zei een aanwezige politieagent tegen de krant La Reppublica. 'Ik zag dode mensen, sommigen vroeg om hulp, anderen huilden. Het was het ergste dat ik ooit heb meegemaakt.' Een oude vrouw vertelde hoe ze haar echtgenoot had weten te bevrijden uit de resten. In de striemende hitte richtten hulpverleners ter plekke een klein veldhospitaal in.

De twee op elkaar gebotste treinen in het zuiden van Italië. Beeld ap
De twee op elkaar gebotste treinen in het zuiden van Italië.Beeld ap
Reddingswerkers bij de verongelukte treinen. Beeld epa
Reddingswerkers bij de verongelukte treinen.Beeld epa

Het zwaarste ongeluk in jaren

Onder de doden is volgens tv-zender Sky Italia een van de machinisten. Over de toestand van de ander heerst onduidelijkheid. De treinen botsten op een enkelvoudig spoor, zodat het vermoeden bestaat dat een van de twee machinisten een rood sein genegeerd of gemist heeft. Justitie in Italië gaat onderzoeken of een van hen meervoudige doodslag kan worden aangerekend.

Graziano Delrio, de minister van Transport, reisde dinsdagmiddag naar de plek van het ongeluk, en zegde een onderzoek toe naar de oorzaken van de botsing. 'We eisen duidelijkheid over wat er vanmorgen in Puglia gebeurd is', schreef de Italiaanse minister-president Matteo Renzi op zijn Twitter-account. De premier onderbrak een trip naar Milaan om vanuit Rome de situatie in de gaten te houden. Hij noemde het ongeluk een 'een moment van tranen' voor Italië, en betuigde zijn medeleven met de slachtoffers. Veel Italianen gaven gehoor aan een oproep van autoriteiten om bloed te doneren voor de gewonden, met een lange rij tot gevolg bij een kliniek in Bari.

Het ongeluk is het zwaarste sinds jaren in Italië. Er werd op het traject met Europees geld gewerkt aan de aanleg van een tweede spoor. Massimo Nitti, de directeur-generaal van het bevoegde lokale transportbedrijf Ferrotramviaria, zei in een tv-interview dat de precieze oorzaak nog onduidelijk is. 'Maar het is duidelijk dat een van de treinen daar niet had moeten zijn.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over