Update

Zeker 192 slachtoffers vliegcrash van rampplek verwijderd

Na de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines zijn zeker 192 lichamen van slachtoffers geborgen in een koeltrein op het station van Oekraïense Torez, ongeveer vijftien kilometer van de rampplek. Dat hebben de reddingsdiensten in Oekraïne gemeld. De lichamen zouden door de rebellen zijn weggehaald. Wanneer en waarnaartoe die trein vertrekt is niet bekend. Ook zijn de genoemde aantallen niet door anderen bevestigd.

Een vrouw loopt langs de koeltrein met lichamen in Torez. Beeld ap
Een vrouw loopt langs de koeltrein met lichamen in Torez.Beeld ap

Vanmiddag werden nog eens 27 lichamen gevonden in de buurt van de plek waar het vliegtuig is neergestort. De nu gevonden lichamen zullen met een tweede koeltrein worden weggebracht. Ook zouden er inmiddels 28 lichaamsdelen zijn gevonden. Ook die worden naar de koeltreinen overgebracht. Aan de overdracht van de lichamen aan de Oekraïense autoriteiten wordt gewerkt, zo liet de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman vanmiddag weten. De separatisten houden de trein voorlopig tegen.

Nog steeds zijn tientallen lichamen van omgekomen inzittenden niet gevonden. In de wijde omgeving zou ernaar worden gezocht. Omdat er in het gebied van de ramp een waterreservoir is, worden ook duikers ingezet.

Gisteren laadden de separatisten de lichamen in vrachtwagens en reden ze weg. Vanochtend zagen ooggetuigen geen lichamen meer op de rampplek. Ook zagen ze geen gewapende rebellen meer. Even later kwamen de rebellen weer terug om het team van de OVSE, dat onderzoek doet naar de ramp, te controleren.

Koelwagens
De OVSE-waarnemers hebben de ook de treinwagons gecontroleerd, in het bijzijn van de rebellen. Volgens Alexander Hug van de OVSE kon zijn team niet zien hoeveel lijkzakken er in de wagons lagen. De waarnemers zijn daarna teruggegaan naar de rampplek.

Volgens The Guardian willen rebellen op de rampplek niet zeggen hoeveel lichamen in de trein liggen en waar die naartoe gaan. Het treinpersoneel zou nu op vertrekorders wachten, maar die nog niet krijgen van de rebellen. De OVSE wil de lichamen graag veilig stellen en onderzoek doen.

Een spoorwegmedewerker zei tegen Reuters dat de lichamen richting Ilovaisk gaan, een plaats verder oostwaarts richting de grens met Rusland, eveneens in Donetsk. Hug van OVSE zei niet te weten waar de lichamen naartoe gaan. Het Russische persbureau Ria Novosti meldt dat de bestemming Donetsk is.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven. Onder de doden zijn 193 Nederlanders. De hulpdiensten zoeken in een groot gebied naar wrakstukken, lichamen, eigendommen van de slachtoffers en naar andere spullen. Het zoekgebied is uitgebreid van 25 naar 34 vierkante kilometer. Oekraïne heeft ongeveer 380 bergers naar het gebied gestuurd.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over