Zeker 19 doden en 26 gewonden bij aanslagen Oezbekistan

Bij een reeks aanslagen en explosies in Oezbekistan, waaronder twee zelfmoordaanslagen, zijn zondag en maandag 19 mensen omgekomen en 26 gewond geraakt....

Zondagavond vielen de eerste tien doden door een explosie in een door een extremist gebruikt huis in de provincie Boechara, aldus het Oezbeekse Openbaar Ministerie. Op zondag en maandag zijn verscheidene politieposten beschoten, waarbij drie agenten het leven lieten. Maandagochtend volgden twee zelfmoordaanslagen bij de drukke Tsjorsoe-bazaar in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, waarbij naast de daders drie agenten en een kind omkwamen en waar de meeste gewonden vielen.

Dat voor het eerst in Oezbekistan zelfmoordbommen zijn gebruikt, zou duiden op 'buitenlandse betrokkenheid', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Sadiek Safajev maandag. Hij noemde Hizb-ut-Tahrir, een organisatie die in voormalige Sovjet-staten een islamitische maatschappij wil vestigen, en een strenge tak van de Wahabieten. De daders zijn er volgens hem op uit 'de internationale coalitie tegen terreur' op te splitsen. Oezbekistan steunt de VS en de strijd in Afghanistan, en Amerikaanse troepen gebruiken nog altijd een militaire basis in de stad Ganabad.

President Islam Karimov zei in een toespraak op de staatstelevisie dat de aanslagen maanden geleden zijn voorbereid. Eigenlijk hadden ze op 21 maart moeten plaatshebben, maar dat zou de politie hebben voorkomen, aldus Karimov. Inmiddels zouden enkele arrestaties zijn verricht.

Meer over