Zeker 18 doden bij Russische aanval op markt Syrië

Bij bombardementen van de Russische luchtmacht in het Syrische stadje Ariha zijn zondag zeker 18 doden gevallen op een drukke markt. Tientallen anderen raakten gewond. Dit meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten dat de strijd in Syrië nauwgezet volgt. De meeste doden zouden burgers zijn.

Een Russische Su-24 in Syrië. Beeld reuters
Een Russische Su-24 in Syrië.Beeld reuters

Volgens Orient TV, dat de oppositie in Syrië steunt, zouden zelfs 40 doden zijn gevallen in het stadje in het noordwesten. Het Russische ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Ook Ariha Today, een pagina op Facebook gewijd aan de gebeurtenissen in het stadje, meldt 40 doden. Er zouden 70 gewonden zijn gevallen. Volgens het Observatorium, dat gebruik maakt van lokale activisten, zijn drie gebouwen volledig vernietigd.

Als deze laatste berichten kloppen, gaat het om de bloedigste aanval tot nu toe op burgers sinds de Russische bombardementen eind september begonnen. Sindsdien maken activisten regelmatig melding van burgerslachtoffers, maar niet op deze schaal.

Op foto's die activisten op Twitter hebben geplaatst, is te zien hoe gewonden en doden worden weggedragen. Ariha ligt in de provincie Idlib, die in handen is van diverse strijdgroepen waaronder Al Nusra. Deze rebellengroep, die gelieerd is aan Al Qaida, wordt sinds eind september onder vuur genomen door Russische gevechtsvliegtuigen.

Islamitische Staat (IS), die volgens Moskou ook doelwit is van de Russische bombardementen, is geen belangrijke groep in deze provincie. De Russische aanvallen zijn vooral in het noorden en midden van Syrië. IS is niet sterk in deze regio's.

Volgens de VS en westers-gezinde rebellen zijn vooral gematigde strijders het doelwit van de Russische luchtaanvallen. Het Syrische leger trok zich in mei terug uit Ariha. Sindsdien is het in handen van de rebellen.

Piloot

Het lichaam van de Russische piloot die is omgekomen nadat het Turkse leger zijn gevechtsvliegtuig had neergeschoten, is overgebracht naar Turkije. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu zondag gezegd, zo meldden Turkse media.

Het vliegtuig kwam neer in Syrië. Het lichaam is in de nacht van zaterdag op zondag van Syrië naar Turkije gebracht. Orthodoxe priesters hebben daar volgens de Russische traditie de uitvaart geregeld. Het lichaam wordt later overgebracht naar Rusland.

Davutoglu zei dat het belangrijk is dat de lijnen met Rusland openblijven. De economische sancties die Rusland heeft aangekondigd zijn volgens de premier in strijd met internationale regelgeving en niet in lijn met de 'nauwe vriendschap' tussen Rusland en Turkije.

De Su-24 werd neergeschoten omdat die het Turkse luchtruim zou zijn binnengevlogen. De Turkse autoriteiten zeggen dat de piloten meerdere keren zijn gewaarschuwd.

Meer over