Update

Zeker 147 kapotte pacemakers bij hartpatiënten

Uit onderzoek is gebleken dat bij 147 patiënten in Nederland iets mis is met hun ICD, een soort pacemaker. Al deze patiënten zijn onderzocht en ze blijven voor de zekerheid onder controle. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie bevestigde vandaag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Volgens directeur Monique Peters van de vereniging kwamen de problemen met het apparaat eind vorig jaar aan het licht. Daarna is geïnventariseerd wie deze ICD had en is iedereen gecontroleerd.

Een ICD geeft een elektrische schok als het hart ernstige ritmestoornissen heeft. Het probleem bij de kapotte apparaatjes zit juist in de isolatie van de draden die van het apparaatje naar het hart lopen. De draden kunnen makkelijk bloot komen te liggen met kans op kortsluiting. De ICD geeft dan geen 'klap' meer als het hart van de patiënt stilstaat. Nederlandse cardiologen vermoeden dat de fabrikant de draadjes wellicht te dun heeft willen maken.

Zwolle, Breda, Rotterdam
Er zijn in totaal 1800 Riata ICD's in Nederland verkocht, aan 14 specialistische Nederlandse ziekenhuizen. De meeste zijn gekocht door de Isala Klinieken in Zwolle (272), het Amphia ziekenhuis in Breda (280) en het Erasmus MC in Rotterdam (409).

Bij een deel van de patiënten is de pacemaker vervangen, de overigen staan onder verscherpt toezicht van hun hartspecialist. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie heeft de resultaten schokkend genoemd en vreest voor meer problemen met deze groep patiënten.

Meer over