Zege op KPN lokt Versatel naar AEX

Telecombedrijf Versatel wil nog dit jaar naar de beurs, nu een uitspraak van toezichthouder Opta een einde heeft gemaakt aan het gebrek aan telefoonlijnen bij deze KPN-concurrent....

De toezichthouder bepaalde gisteren dat KPN Telecom zijn netwerk volledig open moet stellen voor het telefoonverkeer van het met ruimtegebrek kampende Versatel. Ook andere concurrenten van KPN kunnen gebruik maken van dat Opta-oordeel.

Met het 'vonnis' van de Opta in de hand denkt Versatel - nu 7000 zakelijke klanten - fors te kunnen groeien. De investeringen in het eigen netwerk tussen bedrijfsterreinen in 29 steden in de Benelux worden met 300 miljoen gulden opgehoogd tot 700 miljoen. Zo moet er straks 2500 kilometer kabel liggen.

Het vier jaar oude telecombedrijf (350 medewerkers) wil een beursnotering aanvragen in Amsterdam en wellicht op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Dat moet kapitaal opleveren voor investeringen en groei.

Versatel is één van de weinige concurrenten van KPN zonder deelname van een groot buitenlandse telecombedrijf; de aandelen zijn in handen van Fortis (40 procent), het management (17 procent) en enkele kleinere partijen, zoals NPM en Paribas. Hoeveel de beursgang op moet leveren weet Versatel nog niet.

De groei werd volgens Versatel tot nu toe gehinderd door KPN, dat onvoldoende capaciteit leverde. Versatel is van KPN afhankelijk voor de verbinding tussen de eigen kabels en de telefoons en computers bij de klanten. Door het gebrek aan lijnen strandde soms 15 procent van het belverkeer van Versatel-klanten op de in-gesprek-toon. Bovendien kon het bedrijf grote nieuwe klanten niet aansluiten door het ruimtegebrek.

Omdat onderhandelingen over extra ruimte met KPN niets opleverden, stapte Versatel eind vorig jaar naar de Opta, die waakt over concurrentie in de telecom.

De toezichthouder oordeelde gisteren dat KPN zijn eigen kabels en centrales moet inzetten voor het telefoonverkeer dat Versatel niet aan kan. Directeur juridische zaken M. van der Heijden noemde het oordeel gisteren een overwinning. Volgens hem heeft KPN nooit hard gelopen om de problemen op te lossen.

Ook andere concurrenten kunnen door de uitspraak van Opta bij ruimtegebrek het KPN-net gebruiken.

De 'noodoplossing' geldt tot de capaciteit weer op orde is. KPN zei twee weken geleden 700 miljoen gulden extra te investeren in zijn net, waarmee de problemen eind dit jaar voorbij moeten zijn.

KPN en Versatel moeten binnen twee weken een oplossing vinden, zonder andere concurrenten te benadelen. Als ze er niet uitkomen, geldt de oplossing die de Opta heeft bedacht. Over een maand moet KPN de centrales zo hebben aangepast, dat het Opta-voorstel kan worden uitgevoerd.

Andere concurrenten zoals Tele2 en Telfort gaan zich nu ook melden bij de voormalige monopolist.

KPN reageerde gisteren rustig op het oordeel. 'We moeten gaan praten met Versatel en dat gaan we doen. Misschien komen we dan tot een creatieve oplossing', aldus een woordvoerder. Het bedrijf zegt niet te kunnen inschatten hoeveel schade de uitspraak oplevert.

Toevallig wón KPN gisteren een geding tegen Denda, waardoor het telefoongids-data niet voor een lage prijs hoeft af te staan.

Meer over