'Zeg maar niet dat kalfjes worden geslacht'

De KRO organiseert het programma Boer Zoekt Vrouw, maar dan levensecht. Live. Vrijgezelle boeren worden binnen een dag gekoppeld.

VRIJGEZELLE BOEREN DIE OP ZOEK ZIJN NAAR EEN VROUW PRESENTEREN ZICH IN EEN WEILAND IN VILSTEREN AAN HET PUBLIEK.VRIJGEZELLE BOEREN DIE OP ZOEK ZIJN NAAR EEN VROUW PRESENTEREN ZICH IN EEN WEILAND I... - Flirten? 'Zo doe je dat.' Ze legt haar hand op de knie van haar gesprekspartner, knipoogt schalks en fluistert: 'Ik vind je leuk.'

Een flirtcursus, wil deze dame maar zeggen, heeft zij niet nodig. De 88-jarige Carola Andriessen zit toevallig op het bankje voor de workshop flirten die wordt gehouden in een tentje in een groot weiland in Vilsteren. Ze is het 'meissie' van Jan (90). Samen zijn ze uit Den Haag naar het katholieke hart van Overijssel gereden om te zien hoe KRO-presentatrice Yvon Jaspers boerenzonen aan een partner helpt. 'Vroeger ging je trouwen en kreeg je kinderen, daar dacht je helemaal niet over na', zegt Jan Andriessen. Tegenwoordig is het vinden van een partner 'een heel gedoe', en niet alleen wordt dat door de KRO mooi in beeld gebracht, 'ze dóén er ook nog iets aan'.

'Boer Zoekt Vrouw Live' is een nieuw evenement dat vrijgezelle boeren ter plekke koppelt aan een vrouw. Op een groot podium stelt presentatrice Yvon Jaspers tien deelnemers voor aan het publiek. 'Jullie hebben het altijd over vrijheid, maar jullie moeten om zes uur op en komen het erf nooit af', zegt Jaspers.

Boer Gerrit: 'Ik sta ook weleens om zeven uur op.'

'Vrouwen vinden het niet leuk dat je kalfjes naar de slacht gaan', zegt Jaspers. 'Je kunt beter zeggen dat je ze vertroetelt.'

Boer Wim: 'Dat doen we ook. Tot ze slachtrijp zijn.'

Jaspers: 'Leuk, een eendenboer! Waar gaan al die eendjes naartoe?'

Boer Bertus: 'Naar de Chinees.'

Boer Zoekt Vrouw Liveis een festival waarmee de KRO haar imago van 'mensen bij elkaar brengen' wil verstevigen en nieuwe leden hoopt te werven. Het gaat jaarlijks terugkeren, steeds op andere locaties in Nederland, zegt KRO-woordvoerster Birgit Jansen.

In drie weilanden bij Vilsteren aan de Overijsselse Vecht zijn workshops flirten, liefdesbrieven schrijven en jezelf presenteren. Ook zijn er boerenmarkten, levend vee, oude ambachten, ponyrijden, eettentjes, ludieke theatervoorstellingen en poppodia. Vrijgezelle boeren uit het Vechtdal kunnen zich opgeven voor het hoogtepunt: een koppelsessie met Yvon Jaspers. Twaalf hebben dat gedaan, tien zijn daadwerkelijk gekomen en acht van hen vinden deze zaterdag een vrouw met wie ze gaan 'onderzoeken of het klikt'.

Bezoekers (12 euro entree, kinderen de helft) zijn er in alle leeftijden en komen vaak van ver. Velen van hen zijn op zoek naar een partner. 'Niet geschoten is altijd mis', zegt apothekersassistente Marian Peek (28) uit Utrecht. Ze heeft een brief geschreven voor akkerbouwer Erik die zojuist op het podium is voorgesteld. Henk ter Haar (58) uit het Limburgse Nederasselt heeft 'last van verlegenheid' en schuift aan bij de flirtcursus. Hij moet een rollenspel doen met Monique (50) uit Laren, met wie hij later deze middag in de biertent zit.

Boer Zoekt Vrouw is uitgegroeid tot iets groters dan het programma op tv, verklaart Yvon Jaspers de 'paar duizend' aanwezigen. 'Beweging is een groot woord, maar het is uitgegroeid tot iets dat heel veel mensen samenbrengt. Het heeft iets heutekneuterigs en daar kun je soft over doen, maar veel mensen voelen zich daar goed bij.'

Op het festivalterrein lopen veel boeren die eerder aan het tv-programma hebben meegedaan die het festival als reünie ervaren. Yvon Jaspers kust boer Jan (seizoen 3), Richard (seizoen 5) groet hartelijk zijn ex Annemieke die hij door het programma leerde kennen en boerin Agnes (seizoen 3) moet even een uurtje naar huis om de koeien te melken.

Op de boerenmarkt staat de vrouw van boer Martijn (seizoen 2) haar kinderkledinglijn Koe & Boe aan de man te brengen. Ertegenover verkoopt geitenboer Frank (laatste seizoen) zijn nieuwe geitenijs, geitenlikeur en lamsvlees. Grootste voordeel van Boer Zoekt Vrouw is dat hij Anita heeft gevonden. Zijn 'bekende kop zal de klanten worst wezen', zegt hij. 'Ik moet lullen als Brugman om mijn spullen aan de man te brengen. Iedereen wil met me praten, maar ze kopen niks.'

undefined

Meer over