Zeewolde

Elke maand verkent de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit. Nu: de aanloop naar Koninginnedag...

Toine Heijmans

Wielrenners proberen het parcours voordat hun wedstrijd begint, dus op naar Zeewolde, dat reikhalzend uitziet naar 29 april. Alles is geregeld behalve het weer, vertelde Ype Dijkstra, dus er moet vast al iets te zien zijn. Of te voelen van het enthousiasme dat 'tot grote hoogte is gestegen', zoals de burgemeester zei. Want Zeewolde mag dan het jongste dorp van Nederland zijn (sinds 1984), de liefde voor de koningin is er onverminderd groot sinds dag één. Kom daar maar eens om in Almere.

Zeewolde is het middelpunt van Nederland, hebben ze uitgerekend. Er wonen twintigduizend mensen. Het heeft een klein centrum aan het water en daaromheen groeit nieuwbouw. In het centrum staat de kerk met een lange, dunne toren die op mooie dagen overal te zien moet zijn in het vlakke land. Langs het water staat een rij gekleurde huizen die aan Bergen doet denken. Zeewolde voelt ook als een Noors dorp: de laagbouw, het water, de blonde kinderen en blonde moeders, de dolende jeugd gegroepeerd om een brommer in de Kerkstraat.

Het is even zoeken naar de plek waar Beatrix zal landen, de hoek Horsterweg-Zuiderzeeweg. Er is niks behalve een rotonde. Het Oranjeveld, waar de zeskamp wordt gehouden, ligt leeg en stil. Door de Markstraat, over het Kerkplein, door de Raadhuisstraat tot aan de haven waar de stoet wordt uitgezwaaid - nauwelijks sporen van een aanstaand feest. Vier winkels hebben oranje slingers of ballonnen, één heeft een Bea-T-shirt te koop en dat is dat.

Toch werken hier 1257 (!) vrijwilligers aan Koninginnedag. Daar is ook een reden voor. Dit is een klein en van de buitenwereld afgesloten dorp, zegt Bianca Blomberg van lunchroom Limburgia, die de vrijwilligers voor Koninginnedag coördineert. Er is nog sociale cohesie. Je bent op elkaar aangewezen. En wie geen werk heeft, gaat als vrijwilliger aan de slag. Zo vieren ze hier op 29 april niet alleen hun liefde voor het koningshuis, maar ook die voor elkaar.

Toine Heijmans

Meer over