Zeepfabriek De Nieuwe Fenix gaat toch dicht

Zeepfabriek De Nieuwe Fenix moet toch dicht. De voormalige Unileverdochter en producent van vloeibare was- en reinigingsmiddelen kan het door de prijzenoorlog in de markt voor huismerken niet langer volhouden....

ANP

ZWOLLE

Bij De Nieuwe Fenix werken zeventig mensen. In 1992 kon sluiting van de fabriek nog net worden voorkomen doordat de toenmalige directie de tent overnam. Toentertijd konden slechts 63 van de ruim honderd blijven.

De activiteiten van de Zwolse fabriek komen naar alle waarschijnlijkheid in handen van Trimoteur Operations Europe (TOEB). Die houdstermaatschappij wil de productie voor een belangrijk deel in Breda voortzetten bij haar dochter Grada, die eveneens vloeibare was- en reinigingsmiddelen produceert (130 werknemers). TOEB is in 1994 speciaal opgericht om Grada over te nemen uit handen van Sara Lee/DE en is eigendom van zijn directeuren en de verstrekker van durfkapitaal Gilde.

TOEB zegt zoveel mogelijk werknemers vanuit het Zwolse naar Breda te willen overplaatsen. Verwacht wordt dat de onderhandelingen over verkoop van de aandelen binnen enkele dagen rond is. De twee belangrijkste eigenaren van De Nieuwe Fenix zijn de Nederlandse Participatie Maatschappij en Chase European Equity Association (beide 48 procent). Het management participeert voor 4 procent.

De Nieuwe Fenix en Grada maken afwasmiddelen, wasverzachters, bleekmiddelen, spiritus en dergelijke voor supermarktketens. De Nieuwe Fenix zag zijn producten op de schappen staan van onder meer Aldi en de bij Superunie aangesloten supermarktketens. Grada maakt de echte private labels die een kopie zijn van de A-merken. In de Douwe Egberts-tijd rolden er producten als Zendium, Driehoek Vloeibare Zeep en Zwitsal van de band.

Meer over