Zebra ontdooit zelden

Wat is er mis met Zebra? Van de NCRV-serie werden nu vijf afleveringen uitgezonden. Zebra past in de rijke dramatraditie van Nederland 1....

CORNALD MAAS

En het is Zebra, een bijnaam van Sylvia de Ridder, die ze als reclassingsambtenaar begeleidt op hun tocht naar het rechte pad. Ze ziet zich geconfronteerd met een student die een fanatieke anarchist wordt. Of met een groepje jongens dat een vrouw molesteert.

Soms nemen de scenaristen (Ger Beukenkamp en Alma Popeyus) te veel hooi op hun vork. Dan wordt, op de valreep, nog even verteld tegen welke persoonlijke achtergrond zich een misstap heeft afgespeeld. Maar het grootste probleem van de serie ligt bij Zebra zelf. Zij wordt gespeeld door Myranda Jongeling, die inmiddels - bij het toneelgezelschap De Trust, maar ook in de KRO-dramareeks Tijd van leven - bewezen heeft tot veel in staat te zijn.

In Zebra overtuigt ze minder. Dat ligt vooral aan het scenario. Jongeling werd opgezadeld met een onmogelijke rol. Het lukt mij maar niet enige affiniteit met Zebra's wel en wee te krijgen. Ze is kordaat. Rijdt motor. Ontdooit zelden. Is, wat je noemt, een Einzelgänger. Ze zegt: 'Ik weet niet of ik nog wel wil wennen aan iets of iemand.' De relatie tot haar beste vriendin blijft schimmig. Datzelfde geldt voor het contact met haar collega Job de Geus, op wie ze vorige week, voor even, verkikkerd bleek. Soms zit Zebra prominent in een aflevering, soms speelt ze een bijrol. Je leert haar amper kennen. En nooit wordt duidelijk wat haar nou zo in haar vak fascineert. Ze is zelden ontroerd of zelfs maar begripvol. Eerder spreekt ze haar cliënten als een schoolfrik toe. En omdat zij onbewogen blijft bij de zaken die ze behandelt, blijf ik dat als kijker ook.

Nu is er een mysterie rond Zebra dat veel zou kunnen verklaren. Af en toe worden daarvan flarden prijsgegeven. Ze schijnt zwanger te zijn, en gisteren zag je haar, in een flashback, huilend ineen storten. Maar dat raadsel wordt, anders dan in de dramareeks Zwarte sneeuw, te behoedzaam ontsloten.

En pas in de tiende, laatste aflevering, belooft de NCRV, vindt de grote onthulling plaats. Ik ben bang dat ik het zolang niet volhoud.

Cornald Maas

Meer over