‘Ze zijn gewoon binnengedrongen, dat is toch ongelooflijk?’

Vastgoedzaak Living City behandeld in Ondernemingskamer...

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

AMSTERDAM Pas als Nico het had gezien, werd het goed bevonden bij Living City, het entertainmentvastgoedbedrijf van Hans van Tartwijk en Joop van den Ende. Want de man die sinds 13 november 2007 bekend bestaat als ‘ome’ Nico V., hoofdverdachte van de vastgoedfraude, was uitgegroeid tot een zeer belangrijk figuur binnen de onderneming. Alleen gold hij voor Van den Ende als een grote onbekende.

Vooral in het personeelsbeleid van Living City was Nico’s rol bepalend. Uit intern onderzoek, waarin 20 duizend e-mails binnen de onderneming tegen het licht zijn gehouden, ontstaat het beeld van een man zonder wie geen beslissingen konden worden genomen. Of, in de woorden van de verdachte directeur Dennis L., mailend aan medeverdachte Hans van Tartwijk: ‘Ik wil met niemand een gesprek voordat Nico haar cv heeft gezien en haar eventueel heeft gesproken.’

Toch kende Joop van den Ende, voor de helft eigenaar van Living City, hem niet. Zijn naam kwam niet voor in de samenwerkingsovereenkomst die hij in november 2005 met Hans van Tartwijk had gesloten en ook als werknemer van de entertainmentvastgoedfirma stond hij niet in de boeken.

De mediatycoon wist niet dat Nico zeer regelmatig op de burelen van Living City te vinden was, dat hij sollicitatiegesprekken voerde en personeel coachte. V. bemoeide zich met intern beleid, belde regelmatig met werknemers en zag interne documenten passeren.

Van den Ende, noch zijn onderneming Chios Real Estate Property Performance, had in de gaten dat Nico ‘nauwgezet en periodiek’ werd geïnformeerd over de gang van zaken binnen Living City en dat hem op zijn Haagse privé-adres vertrouwelijke bedrijfsgegevens werden toegespeeld.

Tevens maakte Living City kennis met een voormalige freefighter van wie Nico mental coach was. Deze Rotterdammer had zich toegelegd op het beveiligingswezen en het verrichten van ‘koeriersdiensten’. Hij stond permanent aan de zijde van Living City-directeur Alexander Lubberhuizen en kreeg hiervoor een bedrag van 40.000 euro. Dat deze gespierde beschermeling van ‘ome’ Nico niet goed beviel, bleek uit de kwalificaties van andere werknemers van Living City die hem als ‘intimiderend’ neerzetten.

V. was met de andere hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, Jan van V., ongezien betrokken bij Living City. Overal waar deze oud-Bouwfonds-directeur opdook, schoof V. snel aan, zij het vaak op informele basis. Als een onzichtbare maar onmisbare adviseur.

Op zijn kantoor in Hoofddorp werd regelmatig het zogeheten ‘Mondriaan-overleg’ gehouden waaraan behalve ‘ome’ Nico en neef Jan ook Dennis L. deelnam. Daar, op de burelen van Landquest, is zeker zestien keer in 2007 in het geheim vergaderd. Waar het over ging, is onbekend. Documenten die op dit overleg betrekking hadden, zijn gewist.

Terwijl het verhaal zich in de Ondernemingskamer ontvouwde, zat Van den Ende naar de grond te kijken. Zijn voormalige zakenpartner, Hans van Tartwijk, was niet aanwezig.

Ook na de behandeling van de zaak voelde Van den Ende zich nog steeds ongemakkelijk over de voor hem verborgen invloed op zijn onderneming van het netwerk van Jan van V. en Nico V. ‘Ze zijn gewoon binnengedrongen’, zei Van den Ende. ‘Ik zou niet weten wie het zijn, Jan van V. of ‘ome’ Nico. Dat is toch niet geloven? Ik bleek niet alleen met verdachten een bedrijf te hebben, maar kreeg er ook een verdacht netwerk bij.’

Meer over