Ze zag mij én Thomas, dat wordt winnen!

Station Overamstel is een heerlijke plek om te staan. Zeker als de zon schijnt en het nog zeven minuten duurt voordat je sneltram komt....

Ik beaam beleefd dat ik het inderdaad ben en dat ik hier dus inderdaad sta, en dat ik ook twee minuten geleden op het perron aan de overkant een bezonnebrilde man de trap zag bestijgen, en dat ik dacht: he, dat lijkt Thomas wel, van voorheen het cabaretduo Ajuinen & Look, maar dat er voordat ik een milde belediging over de rails had kunnen werpen een metro tussenkwam. Dus dat ze gelijk had, dat ze bij deze officieel een topdag had – er zijn ook mensen die mij zien en dan officieel een buddag hebben, en me dat soms ook speciaal komen vertellen, om over Thomas nog maar te zwijgen – en dat ze zeker als ze daar de kans toe had even een lot moest gaan kopen. Dat werd vast winnen winnen winnen.

In de sneltram vroeg ik me af of het zo zou kunnen werken. Dat het even heel erg meezit, je ziet bijvoorbeeld binnen twee minuten twee van je favoriete artiesten, en dat bij aankoop van een lot de winst al bijna gegarandeerd is.

Op dat moment zag ik Arnon Grunberg, wellicht mijn favoriete Nederlandse schrijver. Gewoon, met een buitenlandse krant onder de arm, staand in mijn sneltram.

Om de deur te bereiken moest hij me passeren. Hij keek me aan en mompelde: hé Dolf. Ik realiseerde me terwijl hij station Zuid/WTC betrad dat het iemand was die erg op Grunberg leek, maar ook iemand die mij vriendelijk gedag zei.

Nog steeds leek het me een goede dag om een lot te kopen. Een vriendelijke vrouw op Overamstel, deze jongeman..., wat kon me gebeuren? Op station Lelylaan stapte ik uit, keek zoekend om me heen – bij wat voor winkel koopt men eigenlijk een lot? – en zag toen een poster. Opgeplakt, beetje loslatend, wapperend in de wind van de Sloterplas. Op die poster: Tineke Schouten. In Carré. Maar ha, hierdoor ging ik me echt niet van de wijs laten brengen. Deze jongen kocht – tóch – een lot.

Ik verwacht alleen niet meer dat ik er nog iets mee zal winnen.

Meer over