Zaterdag

U & EYe fonds voor filmliefhebbers

Het Amsterdamse filmmuseum EYE heeft het U & EYE Fonds opgericht. Particulieren kunnen deelnemen door 'een stoel te kopen'. Deelnemers krijgen een bevoorrechte status en ontvangen onder meer een U & EYE card met een saldo. De hoogte daarvan is afhankelijk van de donatie. EYE, dat nu is gevestigd in het Vondelpark in Amsterdam, verhuist in het voorjaar van 2012 naar de oever van het IJ.

programma Festival olympische spelen bekend

Gelijktijdig met de Olympische Spelen in Londen zal twaalf weken lang (van 12 juni tot 9 september 2012) een grootschalig cultureel festival in heel Groot-Brittannië gehouden worden. Het programma omvat meer dan duizend optredens en evenementen, van dans, muziek, tot toneel en beeldende kunst. Hoogtepunten zijn uitvoeringen van Shakespeare-stukken. Ook zijn er grote exposities in Londen van onder anderen Yoko Ono in Serpentine Gallery, Damien Hirst in Tate Modern, en Lucian Freud in National Portrait Gallery. Ook zullen gerestaureerde films van Alfred Hitchcock in Londen worden vertoond. Voor de Spelen maakten kunstenaars onder wie Anthea Hamilton1, Turner Prize-winnaar Martin Creed 2, Tracey Emin3 en Chris Ofili4 ontwerpen, die sinds gisteren als poster te koop zijn. Met de ontwerpen wil het Olympisch Comité benadrukken dat de Spelen een 'ontmoeting tussen kunst en sport' zijn. De originele ontwerpen zullen in Tate Britain worden tentoongesteld.

Waar Heeft de Wereld het over?

Italië #RichardGere

Acteur Richard Gere heeft op het International Rome Film Festival een oeuvreprijs in ontvangst genomen. Terugkijkend op zijn carrière zei hij het jammer te vinden dat er steeds minder risico wordt genomen door Hollywood. 'Ik vind het spijtig voor de jonge auteurs die verplicht zijn zich te onderwerpen aan de regels. Voor de creativiteit is het dodelijk', aldus Gere.

'Het gebruik van 'homo' als scheldwoord is onvergeeflijk.'

De Britse zanger Elton John uitte vrijdag in een opiniestuk in The Guardian zijn onvrede over 'homofobisch pesten' op het schoolplein. Uit recent onderzoek is gebleken dat negen van de tien Britse docenten in het middelbaar onderwijs hier regelmatig getuige van zijn. De meeste scholen zijn echter te bang om in te grijpen. John roept lezers op scholen in de buurt te vragen wat zij doen om homofobisch gedrag tegen te gaan. 'Dit soort pesten raakt iedereen die anders is.'

undefined

Meer over