Zaterdag

Carice van Houten beste actrice in New York

De Nederlandse actrice Carice van Houten is donderdagavond (lokale tijd) uitgeroepen tot beste actrice op het Tribeca Filmfestival in New York. Dat heeft het festival bekendgemaakt. Van Houten kreeg de prijs voor de vertolking van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker in het drama Black Butterflies. De film draaide op Tribeca in het programma World Narrative Features. Het is niet de eerste keer dat een Nederlander wordt bekroond op het Tribeca Filmfestival. Eerder kreeg Cees Geel al een prijs voor zijn hoofdrol in de tragikomedie Simon.

Van Ginkel nieuwe directeur Rijksmuseum

Erik van Ginkel (1966) wordt de nieuwe zakelijk directeur van het Rijksmuseum. Hij gaat van het bloeiende Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen naar een museum waarvan de heropening nog tot de lente van 2013 op zich laat wachten. 'Nou, dicht is het museum niet hoor', zegt Van Ginkel. 'Er komen een miljoen bezoekers per jaar. Maar helemaal open is het ook niet, inderdaad.' Hoofddirecteur Wim Pijbes was als directeur van de Kunsthal jarenlang de 'buurman' van Van Ginkel, die nu nog zakelijk directeur is van Boijmans. Heeft Pijbes hem weggekocht? 'Ik heb zelf mijn belangstelling laten blijken toen de vacature bekend werd. Daarna is het via een selectiebureau verlopen.' Van Ginkel begint in Amsterdam vlak voor bekend wordt waar de klappen gaan vallen door de komende bezuinigingen. 'Die bezuinigingen zijn schandalig, ze zijn de topmusea die wij hebben in Nederland onwaardig. En je hoeft geen helderziende te zijn om te zien dat als er grof gesneden gaat worden, ook het Rijksmuseum niet gespaard zal blijven. Dat kan betekenen dat we in onze bedrijfsvoering andere keuzes zullen moeten gaan maken.' Van Ginkel begint op 1 september in het Rijksmuseum.

Groninger Museum in acute geldnood

Het Groninger Museum is niet in staat om rekeningen te betalen van de verbouwing die vorig jaar is afgerond. Van de 6,5 miljoen euro aan verbouwingskosten staat nog 1,1 miljoen aan rekeningen open, heeft het museum vrijdag bekendgemaakt. Het geld komt wel, er wordt gewacht op toegezegd geld van sponsors en een half miljoen uit een legaat. Directeur Kees van Twist vindt dat de gemeente in de tussentijd moet helpen met een renteloze lening, die is tenslotte eigenaar van het gebouw. Maar de gemeente weet van niets: 'Wij hebben geen verzoek om hulp gekregen. We weten van het tekort en hebben het museum gevraagd uit te leggen wat het probleem is', zegt een woordvoerster. De gemeente droeg eerder al 750.000 euro bij aan de verbouwing. Van Twist zegt dat hij op 16 mei een afspraak heeft met wethouder en gedeputeerde van de provincie.

Waar heeft de wereld het over

Wereldwijd #RoyalWedding

Natuurlijk had men gisteren enkel oog voor het Britse sprookjeshuwelijk van William en Kate. Ter sprake kwamen onder meer de jurk, die veel weg had van die van Grace Kelly uit 1956, de nogal willekeurig aandoende aanwezigheid van Australisch oud-zwemkampioen Ian Thorpe, de toch ook best knappe zus van Kate, Pippa Middleton. En zei prins Harry 'wacht maar tot je haar ziet' tegen zijn nog onwetende broer? Aaah, wat schattig.

Verenigde Staten #Michael Scott

Acteur Steve Carell heeft deze week afscheid genomen van zijn rol als Michael Scott, de beste slechtste baas uit de Amerikaanse versie van tv-serie The Office. Carell vond het na zeven seizoenen mooi geweest en gaat zich - nog meer dan voorheen - richten op zijn filmcarrière. Wie de nieuwe baas van papierhandel Dunder Mifflin wordt, is nog niet bekend. In de aflevering van 19 mei komen onder anderen Ricky Gervais, Jim Carrey, Ray Romano en Catherine Tate op sollicitatie.

'We zijn nichten in de vijftiende lijn. Niet de twintigste of zo, nee, de vijftiende.'

Talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres beweert familie te zijn van Kate Middleton in een interview met het Amerikaanse programma Extra.

undefined

Meer over