Zardari: Pakistan wist locatie Bin Laden niet

Terroristenleider Osama bin Laden zat niet op een plek in Pakistan waarvan de Pakistaanse overheid dacht dat hij zich zou kunnen bevinden. Dat schrijft de Pakistaanse president Asif Ali Zardari maandag in een opiniestuk in de Amerikaanse krant Washington Post.

ANP
Obama en Zardari Beeld reuters
Obama en ZardariBeeld reuters

Zardari schrijft verder onder de titel 'Pakistan heeft zijn deel gedaan' dat de Amerikaanse militaire operatie waarbij Bin Laden is gedood, niet in samenwerking met de Pakistanen is uitgevoerd. Hij stelt wel dat de uitschakeling van de leider van terreurnetwerk Al Qaida het gevolg is van 'een decennium van samenwerken en partnerschap tussen de Verenigde Staten en Pakistan'.

Bescherming
De president verwierp aantijgingen uit de Amerikaanse pers dat Pakistan Bin Laden heeft beschermd. 'Pakistan heeft net zoveel redenen om Al Qaida te haten als elk ander land', aldus Zardari. Hij stelt verder dat hij persoonlijk ook gerechtigheid wilde, omdat Bin Laden het op zijn inmiddels omgebrachte vrouw Benazir Bhutto had gemunt. 'Ze zei dat ze de ergste nachtmerrie was van Bin Laden - een democratisch verkozen, progressieve, gematigde, pluralistische en vrouwelijke leider. Ze had gelijk en moest betalen met haar leven.'

Volgens Zardari hebben de Taliban kwaad op het nieuws gereageerd. 'Ze geven de overheid van Pakistan de schuld en roepen op tot vergelding op Pakistaanse leiders, vooral op mij als president van het land. We zullen ons niet laten intimideren. Pakistan is nooit een schuilplaats geweest voor fanatici zoals veelal omschreven is in de media, en zal dat ook nooit worden.'

Geheime missie
Amerikaanse elitetroepen brachten Bin Laden zondag tijdens een geheime missie om het leven in zijn zwaarbewaakte woning in de Pakistaanse stad Abbottabad. Dat is een legerplaats met tienduizenden inwoners, zo'n honderd kilometer ten noordoosten van Islamabad. Het feit dat Bin Laden zich jarenlang pal onder de neus van het leger verstopt had, heeft veel vragen opgeroepen.

De Pakistaanse ambassadeur in de Verenigde Staten beloofde maandag een 'volledig onderzoek' naar de vraag waarom Pakistaanse inlichtingendiensten Bin Laden niet konden vinden. Ambassadeur Husain Haqqani denkt dat de terroristenleider hulp heeft gehad van de bevolking.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over