Zapatero geen kandidaat in verkiezingen 2012

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zal in de parlementsverkiezingen van 2012 geen kandidaat zijn voor zijn sociaaldemocratische PSOE. Dat heeft Zapatero zaterdag gezegd. Zapatero is bezig aan zijn tweede termijn als premier van Spanje.

ANP
Zapatero. Beeld afp
Zapatero.Beeld afp

In de peilingen in Spanje ligt de PSOE van Zapatero achter op de oppositionele Volkspartij (PP) van Mariano Rajoy. De tegenvallende resultaten van de partij van Zapatero in de peilingen zijn vooral een gevolg van de economische malaise waaronder Spanje gebukt gaat.

Spanje kampt volgens de officiële cijfers met een werkloosheid van ruim 20 procent. Dat is veruit het hoogste percentage in de eurozone. Vorig jaar is de Spaanse economie, de op vier na grootste in Europa, voor het tweede achtereenvolgende jaar gekrompen.

Volgens de centrale bank groeit de economie van het land dit jaar met 0,8 procent en 2,5 procent in 2012, ruim minder dan de verwachting van de overheid. De regering voorspelde eerder dat de groei voor 2011 en volgend jaar op respectievelijk 1,3 en 2,5 procent zou uitkomen.

Meer over