Zalig

JEAN-PIERRE GEELEN

n het geschiedde in deze donkere dagen dat op één avond tegelijk de NOS op Nederland 1 en de RKK op Nederland 2 live de nieuwe Paus een hymne brachten, terwijl op Nederland 3 het heilige voetbal werd bezongen. 'Onze gebeden zijn gehoord', concludeerde Antoine Bodar aan het einde van het ingelaste Pausjournaal van de RKK, en je kon hem onmogelijk ongelijk geven, al bleven de wegen van de Omroepgod ook woensdag knap duister.

Arm Lingo: als lam geofferd voor de tweede maal. Vorige week nog voor de biecht van Boogerd, nu voor de komst van Gods plaatsvervanger op aarde.

De NOS had weer eens alert gereageerd: de witte rook was nog niet opgetrokken, of daar zat reeds Annechien Steenhuizen, een van de kardinale kandidaten voor de opvolging van Sacha de Boer als verspreider van het woord. Tegenover haar zat Paul van Geest, hoogleraar Augustijnse studies. Samen deden ze communie op een van de moeilijkste momenten van de live-journalistiek: het interbellum tussen het optrekken van het witte rookgordijn en de verlossende balkonscène. Kon wel veertig minuten duren, was de verwachting, en al die tijd moet gevuld.

Van Geest en Steenhuizen namen de protocollen nog maar eens door. En alle kanshebbers, stuk voor stuk. Scola, Scherer, Ouellet, Turkson, Erdö, Ravasi - bijna iedereen passeerde de revue. Behalve de Argentijnse jezuiet Bergoglio.

Gelukkig was daar nog Andrea de Vreede, engel op het Sint Pieterplein in Rome, maar niet meer de vaste Italië-correspondent voor de NOS. Andrea vult de tijd moeiteloos in eentweetjes met Hilversum.

Om acht uur klonk bij de NOS het Habemus Sacha, en moest de prettig stabiele Annechien wijken voor haar plaatsvervangster op aarde: Sacha de Boer. Die had live verbinding met Andrea de Vreede te Rome. Sacha: 'Laten we even doornemen wie de belangrijkste kandidaten zijn...'

Er volgde een indrukwekkende, langgerekte improvisatie van Andrea, een monoloog die eindigde met de magistrale woorden: 'Maar dit is niet meer dan geavanceerd koffiedik kijken, want we moeten afwachten.'

Dat hoefde nog maar enkele minuten. Want net nadat Sacha had gevraagd of ze 'iets kan vertellen' over 'de huidige problemen van de kerk', bewoog er iets achter het gordijn. En daar was hij: Franciscus I. 'Wel, wel, wel. Dit is ontzettend spannend', zei Andrea, die steeds had gegokt op Scola.

Andrea klonk ineens als een piloot in paniek. 'Regie, ik moet kappen. Regie, ik moet kappen.' Verbinding verbroken. Van Geest zat nog in de studio, en bood uitkomst.

Totdat Franciscus het plein toesprak. Het Vlaamse Een en de BBC slaagden erin zijn Italiaans live te vertalen, maar bij de NOS bleef het stil. Even later deed Van Geest een poging, maar dat was meer tekstverklaren, dwars door zijn woorden en gebed heen.

Inmiddels was op 2 het Pausjournaal van de RKK gestart. Leo Fijen, Antoine Bodar en theoloog Marcel Poorthuis in aanbidding bijeen, rond een tafel. Fijen: 'Laten we nog eens kijken wat ie nou precies gezegd heeft. Als het goed is, staat dat bandje nu klaar.'

Het bandje liep. Zonder vertaling. Twee publieke zenders live in de lucht met hetzelfde, en nog steeds geen idee wat er gezegd was.

'Buonasera', opende de Paus, en dat was goed nieuws, volgens CDA-Kamerlid Maria Martens in het Pausjournaal: 'Dat geeft toch een bepaalde sfeer weer waarin je je tot mensen wilt verhouden.'

Zalig verklaard. Goedenavond.

undefined

Meer over