Zal ik van baan veranderen?

Sous le Soleil, Oudegracht 207-209 (2318233); De Wijze Kater, Mariaplaats 1 (2340917); Broese, Stadhuisbrug 5 (2335200); Bijenkorf, Lange Viestraat 201 (2346700)....

In roerige tijden kan een mens wel wat extra houvast gebruiken. Op zoek dus naar orakelkaarten, die ons de weg wijzen in het oerwoud van keuzen, beslissingen en levensvragen. Utrechts bekendste nieuwetijdswinkel is Sous le Soleil, die in augustus de deuren sluit en nu opheffingsuitverkoop houdt. Alle orakel-, tarot-en inzichtkaarten zijn ook afgeprijsd. Zoals de Symboolkaarten van helderziende Aim die je helpt je toekomst te voorspellen. Of anders de Pandorakaarten, bedoeld om je te confronteren met emoties die je in de weg zitten.

Luxe uitgevoerd is Voyager Tarot, 'intuekaarten voor de 21ste eeuw', een moderne variant op het traditionele tarotspel. Nog eigentijdseris het digitale orakel Insight. Vanaf cd-rom verschijnen inzichten die je bewust maken van de goede en de minder goede kanten van jezelf. De prijzen liggen tussen 10 en 40 euro.

Op naar De Wijze Kater, waar het assortiment kaarten minstens even breed is. Angel Powerkaarten (13,10 euro) zijn onze gids in moeilijke situaties. 'Welke engelenergie wilt u vandaag uitstralen?', aldus een van de kaartjes. Een tekst die meer vragen dan antwoorden oproept, dus door naar de Dol-Fijn Affirmaties (11,50 euro) met boodschappen als 'Meestromen op de golf van je ademhaling brengt harmonie'. Levert ook dat niets op, dan zijn er nog de Energiekaarten (11,50 euro) zonder verwarrende teksten, maar met beelden die 'de kracht voor die dag uitstralen'. Lekker eenduidig zijn de Ja-Maar Dilemmakaarten (9,50 euro), die richting geven bij vragen als 'Zal ik van baan veranderen' of 'Zal ik mijn relatie voortzetten'. Bereid je wel voor op ontluisterende antwoorden: 'Nee, het zal in alle opzichten tegenvallen.'

In de kelder van Broese staat eveneens een vitrine vol orakelkaarten. Er zijn vooral veel Tarotspellen: van decks met heksen, vikingen en vampiers tot het pornografische Decamerone Tarot. Maar ook het Keltische Bomenorakel ligt er, een set met bomenkaarten, houten 'Oghamstokjes' (die het bomenalfabet belichamen)en een juten buidel; prijs: 19,98 euro.

Op z'n Chinees kan het ook, met de Tao-stenen als bron van wijsheid en meditatie. Dit alles in een prachtige, gelakte doos 9,98 euro. Op de boekenafdeling van de Bijenkorf ten slotte, bevindt zich de Engelenset van Kimberley Marooney (14,95 euro). De kaarten putten uit het werk van Rembrandt, Van Gogh en Raphael, en het boek beschrijft hoe de diverse engelen geerpreteerd dienen te worden.

Kortom, Utrecht heeft een ruim aanbod aan orakels, hetgeen de keus er niet makkelijker op maakt. Misschien eerst maar even een Dilemmakaartje trekken?

Meer over