Zakkenroller kan euro's afluisteren

Chips zijn het nieuwe wapen in de strijd tegen vervalsing van eurobiljetten. Door de biljetten van twee- en vijfhonderd euro te voorzien van een kleine chip die een signaal uitzendt, is het papiergeld niet meer na te maken....

Een Britse supermarkt gebruikt de chips al voor de beveiliging van scheermesjes, een zeer gewild artikel onder winkeldieven. Ze zijn klein, verdwijnen eenvoudig in jaszakken en er bestaat een bloeiende grijze markt voor scheermesjes.

Dankzij een chip in de verpakking staat de potenti dief op de foto wanneer hij een setje scheermesjes oppakt. Daar zorgt de camera boven het schap voor. Wanneer de mesjes netjes worden afgerekend, wordt de foto uitgewist. Anders blijft het portret van de dief in het geheugen van de camera staan.

De modernste versie van de chip kost een paar cent. En dat opent volgens Ondernemen nieuwe perspectieven. Volgens het blad wil de Europese Centrale Bank (ECB) de briefjes van tweeen vijfhonderd euro beveiligen door de chip in de biljetten te verwerken. Dat zou vervalsing bijna onmogelijk maken. En de bank kan de hele inhoud van de kluis tellen door het signaal dat de chips uitzenden.

De ECB wil het plan om veiligheidsredenen niet bevestigen. Volgens Ondernemen melden bronnen rond de bank dat de ECB de chip vanaf 2005 in nieuwe biljetten inbouwt.

De chips hebben niet enkel voordelen. Met de juiste radio zijn ze af te luisteren. Een zakkenroller hoort zo hoeveel euro iemand op zak heeft.

Meer over