Zakken-oorlog

Zelfs dagen na de troep van Koninginnedag legt Niche nog een warme belangstelling aan de dag voor vuilniszakken. Sinds enige tijd voeren de fabrikanten van de bekende Komo-vuilniszakken en Aldi een oorlogje....

De kleur van de verpakking is eender, daarover bestaat geen twijfel. Maar er zijn ook verschillen. De Aldi-zakken zijn per pak van twintig stuks zo'n 180 gram gram lichter dan de Komo's; negen gram per zak. De look-alikes van Aldi zijn dunner van kwaliteit en mogelijk eerder stuk. Overigens, weet Niche, zijn niet alle flinterdunne producten per definitie kwetsbaarder. De Komo's die Niche kocht, zijn per zak twee cent duurder dan de Aldi's, maar voelen steviger aan.

De fabrikanten van de Komo's vinden dat Aldi moet inbinden. De supermarkt mag de zakken niet als 'Komo' verkopen en ook de 'ompakking' moet gewijzigd worden. Branche-organisatie en deurwaarder zijn inmiddels ingeschakeld. En als Aldi niet reageert, komt er een kort geding, laat de branche weten.

Er is nog een probleempje. In navolging van Belgische steden hebben ook enkele Nederlandse steden, zoals Nijmegen, bepaald dat er alleen 'gemeentezakken' op straat gezet mogen worden. Die kosten soms meer dan een gulden per stuk. De monopoliepositie van gemeenten heeft inmiddels al tot vragen geleid in het Europees parlement, omdat de vrije concurrentie in het geding zou zijn.

Aldi, Komo, gemeentezak, afvalcontainer, ondergrondse inzameling, GFT-bak, papierbak, glasbak. Hier is de Niche-jury. Can we have your votes please?

Peter van den Berg

Meer over