Zakenbank verdient in paar dagen tijd 170 miljoen op KPN

WOUTER KEUNING en PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft 170 miljoen euro verdiend door 10 procent van de aandelen KPN te kopen vlak voordat het Mexicaanse bedrijf América Móvil een bod uitbracht op die aandelen. Na dit bod van de Mexicaanse supermiljardair Carlos Slim steeg de koers van 6,50 naar 8 euro.

Wat de partijen exact van plan zijn en of er een relatie is tussen de twee gebeurtenissen, is onbekend. Morgan Stanley wil geen commentaar geven. Morgan Stanley zou in opdracht van Slim of iemand anders hebben kunnen handelen. Het zou ook stiekem voorkennis gekregen kunnen hebben van het bod. Als daarmee wordt gehandeld is dat strafbaar.

Vaststaat dat Morgan Stanley afgelopen vrijdag meldde dat het een belang van 10,01 procent in KPN heeft opgebouwd. Deze meldingen zijn verplicht in het kader van de Wet Melding Zeggenschap. Omdat de bank nooit een melding heeft gedaan van een belang van 5 procent, zoals ook verplicht is, moet het belang op 4 mei met meer dan 5 procent zijn vergroot. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakte de melding gisteren bekend.

Corné van Zeijl, analist van SNS Asset Management heeft wel het idee dat er meer aan de hand is. 'Dit zijn zulke majeure belangen, dat kan geen toeval zijn.' Op de vraag wat er dan achter zou kunnen zitten, weet ook Van Zeijl het antwoord niet. 'Dat is koffiedik kijken. Alleen insiders weten wat hier aan de hand is.' Of de AFM een onderzoek heeft ingesteld naar de zaak is onduidelijk. 'Wij mogen daar geen uitspraken over doen', aldus een woordvoerder.

Bizar toeval

Er zou ook sprake kunnen zijn van een bizar toeval waarbij twee buitenlandse partijen tegelijkertijd op KPN zijn gedoken, omdat ze denken dat het Nederlandse telecombedrijf op de beurs is ondergewaardeerd.

Voor een Amerikaanse zakenbank is het tamelijk ongebruikelijk om bijna een miljard te steken in een Nederlands beursfonds. Als het niet in opdracht van een klant is gebeurd, zou het om een grove vorm van speculatie gaan. Van het belang van 10,01 procent bestaat 4,93 procent uit aandelen en 5,08 procent uit speculatieve derivaten - mogelijk een call-optie die het recht geeft op een bepaalde termijn nieuwe aandelen te verwerven. Op de beurs was vrijdag geen sprake van een opvallende omzetstijging van de handel in aandelen KPN.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vermoedt dat de Amerikaanse zakenbank en het Mexicaanse telecombedrijf om dezelfde redenen geïnteresseerd zijn in aandelen van KPN. 'Ze zien KPN op dit moment gewoon als een koopje. Afgelopen vrijdag lag de koers rond de 6,50 euro. Als je het verhaal van KPN gelooft dat het in een transitiejaar zit en dat het daarna weer beter zal gaan, is dat een interessante prijs om aandelen van het bedrijf te kopen.'

De analist wijst er verder op dat het om twee niet-Europese partijen gaat. 'Die zijn misschien toch wat minder pessimistisch over de situatie in Europa dan veel mensen hier zijn.'

De waarde van het pakket van Morgan Stanley bedroeg vorige week vrijdag nog 930 miljoen euro. Aan het einde van de handel donderdagavond was dat 1,1 miljard euro, een winst van 170 miljoen euro. KPN heeft het bod van América Móvil als te laag van de hand gewezen.

undefined

Meer over