Zaïre heeft nieuwe naam en president

Overal in Kinshasa worden borden met het woord 'Zaïre' neergehaald en overgeschilderd. Zaïre is nu de Democratische Republiek Congo. De intocht van de nieuwe president, Laurent Kabila, wordt vandaag verwacht....

Guardian, Reuter, AP, AFP

KINSHASA

De zegevierende alliantie van Kabila wees gisteren snelle verkiezingen van de hand. Eerst moet een begin worden gemaakt met de wederopbouw van het land en moet de bevolking politiek worden heropgevoed in plaatselijke collectieven, zei Deogratias Bugera, de secretaris-generaal van de Alliantie van Democratische krachten voor Congo-Zaïre (AFDL), in Kinshasa.

Zaterdag was de hoofdstad in handen van de rebellen gevallen. Het regeringsleger bood vrijwel geen weerstand. Volgens het Rode Kruis zijn tijdens de inname tweehonderd doden gevallen. De helft zou bestaan uit doodgeschoten plunderaars. In de stad deden zich de afgelopen dagen sporadisch lynchpartijen voor van oud-soldaten, politieagenten en andere dienaren van het oude regime.

Bugera zei dat het nieuwe bewind boerencollectieven in de dorpen wil oprichten. 'Wij moeten de bevolking politiek wakker schudden. Dat is onze eerste taak. Het doel is te voorkomen dat in de toekomst weer één man alle macht aan zich kan trekken.' Hij weigerde zich uit te laten over de vraag wanneer er vrije verkiezingen zullen worden gehouden. 'Voorafgaand aan verkiezingen is voorbereiding nodig, een geest van burgerschap.'

Kabila, die zichzelf zaterdag tot president uitriep, beloofde dat hij vandaag een overgangsregering zal instellen, waaraan ook oppositiepartijen mogen deelnemen. Binnen twee maanden moet er een interimparlement komen dat een nieuwe grondwet moet opstellen. De oude grondwet stelde hij buiten werking.

Zuid-Afrika, dat bemiddelde in de burgeroorlog, erkende het nieuwe bewind als eerste. Vice-president Thabo Mbeki verklaarde eveneens dat verkiezingen nog niet aan de orde zijn in Congo. 'Je kunt nog niet debatteren over verkiezingen. Het land is bankroet. Er is niet eens een grondwet.'

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zei gisteren in Wenen dat de VN met president Kabila zullen samenwerken en sprak zijn vreugde uit dat de machtsovername zonder bloedbad is verlopen. Hij deed een beroep op Kabila om andere politieke partijen in een overgangsregering op te nemen.

Mobutu logeert bij zijn vriend Gnassingbe Eyadéma, de president van Togo. Volgens bronnen bij de Togolese regering zal Mobutu woensdag doorreizen naar Marokko, waar hij een paleis bezit.

Meer dan honderd familieleden en naaste medewerkers van de verdreven president zitten vast in Brazzaville, de hoofdstad van het buurland Congo. De bemanning van een huurvliegtuig weigert hen te vervoeren. Onder de vluchtelingen is Mobutu's gevreesde zoon Kongolo, een hoge militair.

Vrijdag was Mobutu gevlucht van Kinshasa naar zijn paleisdorp Gbadolite, in het binnenland. Zaterdagnacht klonken er schoten en Mobutu vluchtte halsoverkop met een militair vliegtuig.

Meer over