Zadel met potentie

Kan iemand van veel fietsen impotent worden? Deze vraag was vorig jaar tamelijk indringend in het nieuws. Niet speciaal in Nederland, fietsland bij uitstek, maar vooral in de Verenigde Staten....

Uit een enquête onder ruim duizend leden van hardloop- en fietsclubs in en rond Boston was gebleken dat fietsers vaker impotent waren dan hardlopers. Bij de fietsers had 4,2 procent potentieklachten, bij de lopers 1,1 procent. 'Het was niet Gods bedoeling dat je op een zadel ging zitten', aldus een van de betrokken wetenschappers. Toen nieuwslezer Harmen Siezen het bericht destijds in het NOS-journaal moest voordragen, kwam hij nauwelijks uit zijn woorden van de pret.

Maar Amerika zou Amerika niet zijn als niet binnen de kortste keren al het mogelijke zou worden ondernomen om een oplossing te vinden. Voor de goede gezondheid wordt in dat land alles uit de kast gehaald. En jawel, ergonomisch ontwerper dr. Roger Minkov (hij heeft ook pilotenstoelen voor de Boeing-757-vliegtuigen uitgedacht) en industrieel ontwerper Robert Egger, fanatiek fietser, ontwikkelden samen een zadel dat het afklem-probleem moet voorkomen.

Een gleuf in het midden en een soort zwaluwstaarten aan de achterkant, waardoor ruimte voor de betrokken lichaamsdelen ontstaat, geeft het zadel een afwijkend en futuristisch voorkomen. Verder is het zadel zo goed als vlak, dit in tegenstelling tot veel zadels die een meer bol profiel hebben. De platte vorm zorgt ervoor dat de fietser meer en steviger op zijn zitbotten rust. Overigens zou het nieuwe zadel niet alleen voor mannen comfortabeler en veiliger zijn; ook vrouwen die bij lange fietstochten last krijgen van zadelpijn zouden er baat bij hebben.

In de Verenigde Staten is het zadel sinds oktober vorig jaar op de markt en volgens krantenberichten schijnt het te verkopen als Viagra. Copywriters lieten hun fantasie op het nieuwe product los, wat onder meer leidde tot de slogan: 'Je gaat de hele dag . . . en je gaat de hele nacht.'

De vinding werd onder de aandacht van het publiek gebracht via posters waarop een wielrenner was te zien met de Amerikaanse vlag als shirt en met op zijn nek een fiets met het nieuwe zadel. Op het gespierde lichaam van de fietser was het hoofd van de Amerikaanse president Clinton gemonteerd. Deze publiciteit trok uiteraard stevig de aandacht in de periode waarin de Lewinsky-affaire de gemoederen bezighield.

De Amerikaanse fabrikant Specialized (rijwielen en accessoires) probeert nu de Europese fietsers voor de zadels te interesseren. Het is de bedoeling dat ze vanaf mei ook in Nederlandse winkels liggen (in drie prijsklassen: FL. 79,95, FL. 139,95 en 229 gulden, al naar gelang de uitvoering voor toeristen of echte wielrenners).

Net op tijd voor de grote wielerrondes beginnen.

Meer over