Zachtjes gaan de...

Grote witte paarden die langzaam in slaap vallen na een dag hard werken - in deze tijd van het jaar denk je onwillekeurig aan Amerigo, doodmoe na een nacht over de daken. Maar nee: dit zijn de paarden van het Arlington National Cemetery in Amerika, samengebracht in een boek dat perfect kijkvoer is voor 's avonds op de bank. Dumas fotografeerde met veel fijngevoeligheid het zwaarder worden van de ogen, het buigen van de hals, de overgave aan het donker. Het verzadigende, dikke papier draagt bij aan de sereniteit.

Charlotte Dumas: 'Ik had eigenlijk bedacht dit jaar eens geen boek te maken. Het is namelijk ontzettend veel werk, wil je nog iets van je investeringen terugzien. Toch zijn het er ook dit jaar weer twee geworden. Op dit moment is een tentoonstelling van mij te zien in het Institut Néerlandais in Parijs. Ze wilden daarbij graag een boekje publiceren bij wijze van catalogus. Dat is Companion geworden. Een klein werkje met zeventig polaroids: een selectie van de afgelopen tien jaar waarin bijna al mijn onderwerpen voorbij komen.

'Wel een boekje met polaroids en niet van mijn Animaproject, dat klopte voor mijn gevoel niet helemaal. Anima is namelijk een van mijn belangrijkste studies, het is overal te zien. Daarom besloot ik daarvan nog een boek uit te brengen in eigen beheer. Om het zelf te verspreiden is veel werk, maar omdat ik het al zolang doe, heb ik inmiddels een vaste groep volgers. Daarbij is het met zo'n kleine oplage te duur om het aan een distributeur over te laten.

'Met de verkoop van mijn fotoboeken speel ik quitte, of kom ik in de plus. Alles wat ik eraan overhoud, gaat in het volgende boek. Ik heb dus eigenlijk mijn eigen fonds opgericht. Ik maak de laatste jaren mijn boeken met vormgeefster Tessa van der Waals. Samen proberen we de uitgaven zo laag mogelijk te houden en toch een zo mooi mogelijk boek te maken. Qua gewicht is het bijvoorbeeld handig onder de 250 gram te blijven, dan kan het goedkoper met de post mee. Anima bleef daar net onder, maar met verpakking kwam het er helaas toch nog bovenuit.

'Sinds 2005 heb ik elk jaar één à twee boeken uitgebracht. Het grootste succes was Retrieved, een boek over de getrainde speurhonden die hielpen bij de reddingsacties na 9/11. De eerste druk was 2.000 exemplaren. Na een recensie in The New York Times zijn daar nog eens 9.000 bijgedrukt. Dat boek hebben we eigenlijk te mooi geproduceerd voor de verkoopprijs. De bestelsite Amazon kreeg 60 procent van de inkomsten, wat je dan nog overhoud, is net genoeg om de kosten te dekken.' MM

Anima - Charlotte Dumas

Vormgeving

Charlotte Dumas & Tessa van der Waals. Eigen beheer, €25

Oplage

600

Verkocht

250

Drukkosten

6.000 euro

undefined

Meer over