Zachte hand helpt bij wanbetaler en wat deed Laura H. in het kalifaat?

Goedemorgen. Ziektekostenverzekeraar CZ heeft de verliezen wegens wanbetalingen met de helft weten terug te brengen. Niet door klanten hard aan te pakken, maar juist door hun tegemoet te komen. Maandag keerde de 20-jarige Laura H. terug uit het kalifaat, nu moet ze bewijzen dat ze daar geen strafbare handelingen heeft verricht. En op bezoek in een seniorvriendelijk ziekenhuis: 'hier maken 70-plussers de dienst uit'. Dit en meer in ons ochtendoverzicht.

Redactie
Laura H. geeft na haar ontsnapping een interview aan de zender Kurdistan24. Beeld
Laura H. geeft na haar ontsnapping een interview aan de zender Kurdistan24.Beeld

Terwijl u sliep

Zachte hand bij schulden werkt: zorgverzekeraar CZ ziet wanbetalers betalen

Ziektekostenverzekeraar CZ heeft de verliezen wegens wanbetalingen in vijf jaar tijd met de helft weten terug te brengen. Niet door klanten met betalingsachterstanden hard aan te pakken, maar juist door hun tegemoet te komen.

22 doden bij bomaanslag op veiligheidstroepen Benghazi

In de Oost-Libische stad Benghazi zijn dinsdag 22 mensen om het leven gekomen en 20 mensen gewond geraakt toen er een autobom ontplofte. Dat hebben de lokale veiligheidstroepen van generaal Khalifa Haftar bekendgemaakt. Zij waren het doelwit van de aanslag.

Staking grondpersoneel KLM treft woensdag tientallen vluchten

Actievoerende grondmedewerkers van KLM handelen woensdagavond anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen af. Van 19.30 uur tot 21.00 uur wordt er geen bagage ingeladen of uitgeladen. Ook worden er geen vliegtuigen naar de startbaan geduwd, kondigde vakbond FNV dinsdag aan.

USA16 - Trump wil partijgenoot Ryan vooralsnog niet steunen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weigert zijn prominente partijgenoot Paul Ryan vooralsnog te steunen in zijn strijd om herverkiezing. Trump is 'nog niet helemaal zover', vertrouwde hij dinsdag de Washington Post toe. De Republikeinse senatoren John McCain en zeker Kelly Ayotte, volgens Trump zwak en trouweloos, kunnen zijn steun sowieso op hun buik schrijven.

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag in het nieuws

Het grondpersoneel van KLM staakt vandaag opnieuw voor een beter cao. De acties vinden plaats tussen 19.30 en 21.00 uur en treffen waarschijnlijk tientallen vluchten. KLM heeft een kort geding aangespannen, dat vanmiddag dient, om deze acties te voorkomen. In Zuid-Afrika worden belangrijke lokale verkiezingen gehouden. Voor anti-apartheidspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC), bekend van Nelson Mandela, dreigt een grote nederlaag. En er is voetbal: om 20.30 speelt Ajax voor een tweede keer tegen het Griekse PAOK Saloniki in de voorronde van de Champions League.

Sportzomer Live

1.

Klucht rond verdachte Russische zwemmers: wel of niet naar Spelen?
Een week geleden zette de wereldzwembond FINA twee verdachte Russen met een ferm gebaar buiten de competitie. Vladimir Morozov en Nikita Lobintsev, Europese toppers op de vrije slag, werden uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen, omdat zij werden genoemd in het geruchtmakende McLaren-rapport over staatsgeleid dopingbedrog in Rusland. Dinsdag ging de deur weer open voor de twee Russen.

De Rus Nikita Lobintsev in 2013. Beeld epa
De Rus Nikita Lobintsev in 2013.Beeld epa

Aanraders van de redactie

Kadhafi's gouden pistool is glans kwijt (+)
Vijf jaar geleden doodden de strijders van Misrata dictator Kadhafi. Sindsdien is het elk jaar oorlog in Libië. Nu vechten ze aan de frontlijn in Sirte. Lukt het ze ook om IS te verdrijven? De VS zijn begonnen te helpen met bombardementen. Lees hier de reportage.

Wat deed Laura H. in het kalifaat - en was het strafbaar? (+)
Laura H. werd begin juli naar eigen zeggen met hulp van de peshmerga bevrijd uit de handen van de terreurbeweging IS. Maandag werd ze bij terugkeer in Nederland op Schiphol aangehouden en nu staat de 20-jarige Leidschendamse voor de opgave te bewijzen dat ze in het kalifaat geen strafbare handelingen heeft verricht. Een reconstructie.

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Hier maken 70-plussers de dienst uit (+)
De meeste ouderen in het ziekenhuis hebben meer dan één kwaal. Dat vergt coördinatie. En dat gaat vaak mis. Een keurmerk moet ziekenhuizen dwingen zich beter toe te rusten op het groeiende aantal senioren, met golfkarretjes bijvoorbeeld.

Van Rijsselberghe wil vol gas en altijd ontregelen (+)
Als eerste windsurfer kan Dorian van Rijsselberghe voor de tweede keer goud winnen. De kleurrijkste olympiër van Nederland lijkt nonchalant, maar is bloedfanatiek. 'Bij twee uur varen moet het twee uur goed zijn.'

Een vrijwilligster helpt senioren in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het ziekenhuis wil een keurmerk voor een Seniorvriendelijk ziekenhuis. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Een vrijwilligster helpt senioren in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het ziekenhuis wil een keurmerk voor een Seniorvriendelijk ziekenhuis.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Verkeerde vrienden om zaken mee te doen (+)
Moeten we onze 'ongemakkelijke vrienden' in het Midden-Oosten niet wat meer op afstand houden? Lees hier het opiniestuk.

Olaf Tempelman: Het is de zomer van Recep Tayyip Erdogan (+)
Zomers worden vaak vernoemd naar één persoon, om mooie dan wel minder mooie redenen. De zomer van 1980 was de zomer van Joop Zoetemelk (die de Tour won). De zomer van 1974 was de zomer van Richard Nixon (die onvrijwillig het Witte Huis verliet). Er zullen mensen zijn die de zomer van 2016 willen vernoemen naar Tom Dumoulin, Melania Trump of Dyab Abou Jahjah. Zelf vind ik dat Recep Tayyip Erdogan het meest heeft gedaan om de zomer van 2016 voor zich op te eisen.

Moeten we Erdogan niet wat meer op afstand houden? En was het zijn zomer? Beeld afp
Moeten we Erdogan niet wat meer op afstand houden? En was het zijn zomer?Beeld afp
Meer over