Zabel juicht iets te vroeg in lentetocht

De nummer twee had zijn handen bij vergissing al in de lucht gestoken om de overwinning te vieren, maar toonde zich vreemd genoeg nauwelijks teleurgesteld over het mislopen van een vijfde zege in de Primavera....

Verliezers hebben nooit gelijk, maar Max van Heeswijk was ervan overtuigd dat hij de laatste honderd meter het snelste had afgelegd van het hele peloton. De sprinter van US Postal, dit seizoen al goed voor vijf overwinningen, naderde de snelle mannen voor hem, maar kwam uiteindelijk tijd te kort om zijn achterstand helemaal goed te maken.

'Ik zat vde laatste bocht keurig in het wiel van Erik Zabel, maar er kwamen er nog een paar onderdoor. Het zijn natuurlijk geen gereserveerde plaatsen', zuchtte hij in San Remo. 'Maar ik had hier kunnen winnen.'

In de tumultueuze sprint waren er meer die dat dachten. Alessandro Petacchi werd door zes ploegmaats keurig op de Via Roma afgezet om hun werk te bekronen met een eerste overwinning in de lenteklassieker. Niemand die geloofde dat het anders zou lopen. De Italiaanse sprinter verloor dit seizoen nog geen sprint op zijn eigen (vlakke) terrein. Maar zaterdag blokkeerde hij op het moment dat hij wilde en moest versnellen. Petacchi: 'Ik heb de tol betaald voor de snelle beklimmingen van de Cipressa en de Poggio.

Het bracht Zabel in verwarring. De renner van T-Mobile was er zeker van dat hij had gewonnen toen hij Petacchi voorbij was en stak zijn armen juichend in de lucht. Op dat moment drukte Oscar Freire rechts van hem zijn wiel vlug als eerste over de finishlijn. 'Ik heb Freire gewoon niet gezien', stamelde de Duitse sprinter die met vier zeges in Milaan-San Remo toch over genoeg ervaring beschikt op de Via Roma.

Op een vergelijkbare manier ontnam Zabel vorig jaar zelf Petacchi de zege in Parijs-Tours. 'Daarom is het zo frustrerend zo'n fout te maken. Normaal sprint ik altijd door tot de streep', mopperde Zabel op zichzelf.

Freire pokerde het best in de lenteklasseieker. In tegenstelling tot vorig jaar liet hij zich de hele dag niet voorin zien. Toen Celestino en Bettini ten aanval trokken op de Cipressa en de Poggio, liet hij ze begaan. Met nog zeven renners in het peloton zou Fassa Bortolo het heft in handen nemen om de rode loper voor Petacchi uit te rollen wist hij. Bovendien maakte de wind het moeilijk om alleen voorop te blijven.

In de laatste kilometers werd Freire naar een goede positie geleid door Erik Dekker. De Nederlander, die zijn rentree maakte in de Primavera na een zware val twee jaar geleden waarbij hij zijn linkerheup brak, had zelf ook geprobeerd weg te rijden op de Cipressa en de Poggio. Het stelde Freire in staat om op z'n gemak over de beklimmingen te trekken.

Zijn zege was de zevende voor de Rabobank in de wereldbeker. Freire leidt ook meteen in het wereldbekerklassement. Met een elfde plaats sprokkelde Dekker zelf ook vijftien punten bijeen. De nummer vijf van de uitslag kreeg er 36. 'Het is toch jammer, hDit is een gemiste kans', zuchtte Van Heeswijk nog maar eens.

Meer over