Nieuws

Zaak vermoorde IKON-journalisten na 39 jaar voor de rechter in El Salvador

In El Salvador heeft justitie de zaak over de moord op vier Nederlandse journalisten na 39 jaar alsnog voor de rechter gebracht. Dat maken de advocaten van de nabestaanden vandaag bekend, meldt de NOS.

Een demonstratie in Amsterdam in 1982 na de dood van de IKON-journalisten. Beeld ANP
Een demonstratie in Amsterdam in 1982 na de dood van de IKON-journalisten.Beeld ANP

De IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag waren in 1982 in El Salvador voor een reportage over de gewelddadige burgeroorlog. Toen guerrillagebied binnen probeerden te komen, werden ze door militairen van het regeringsleger opgewacht en doodgeschoten. Hun dood is vandaag precies 39 jaar geleden.

Tot vijf jaar geleden was er in El Salvador een amnestiewet van kracht die vervolging van de betrokken militairen onmogelijk maakte. In 2016 werd die wet ongrondwettelijk verklaard en opgeheven. Sindsdien is de zaak van de vermoorde IKON-journalisten meermalen aangekaart bij het Salvadoraanse OM, maar tot nu toe leidde dat niet tot vervolging. In het district waar de vier journalisten werden vermoord, werd wel een zaak gestart, maar die werd onder politieke druk afgeblazen. In Nederland heeft het Team Internationale Misdaden (TIM) onderzoek gedaan naar de moorden, bleek enkele jaren geleden.

Een waarheidscommissie van de Verenigde Naties concludeerde in 1993 dat kolonel Mario Adalberto Reyes Mena vermoedelijk de opdrachtgever was voor de moord. De Nederlanders werden slachtoffer van een vooropgezet plan van het leger, aldus de VN.

Gert Kuiper, de broer van een van de slachtoffers, deed in 2018 in El Salvador aangifte tegen de kolonel. Zembla spoorde de kolonel dat jaar op in de Verenigde Staten, waar hij woont. Of hij het Amerikaanse staatsburgerschap heeft, is niet duidelijk. Als dit het geval is, kan dat uitlevering naar El Salvador bemoeilijken.

Meer over