Zaak-Vaatstra als het deksel op de justitiële doofpot

Wim D. en zijn aanhangers weten het zeker: Marianne Vaatstra is vermoord door een asielzoeker en dat hangt weer samen met de zaak-Demmink

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

GRONINGEN - Twee uur heeft politierechter Stuiver ingeroosterd voor het proces met nummer 18/650651-12. Een doorsnee strafzaakje is het, meer niet. Zo meteen zal hij gelijk even uitspraak doen - een boete misschien, hooguit een taakstraf. Nog voor de lunchpauze moet alles voorbij zijn.

De verdachte voor hem, Wim D. (51), oogt alledaags. Hij draagt een krijtstreepjasje en een bril met een hoornen montuur. D. heeft een weblog, waarop hij schrijft over de moord op het Friese meisje Marianne Vaatstra. Als het aan de officier van justitie ligt, gaat D. met zijn schrijfsels te ver. D. wordt verdacht van smaad, laster en belediging.

Kleine feiten in het strafrecht, door één rechter op een ochtend af te handelen.

Maar dan zegt D. ineens: 'Dit proces is wat ik wil.' Hij steekt van wal over het complot. Volgens D. is Marianne Vaatstra niet vermoord door een Friese boer, wiens dna op haar lichaam is gevonden en die in maart is veroordeeld tot 20 jaar cel. Nee, volgens D. is de moord gepleegd door een asielzoeker, die door justitie naar het buitenland zou zijn gesmokkeld. 'Een ambtsmisdrijf!' Hij wil getuigen horen om te bewijzen dat hij gelijk heeft.

De overvolle publieke tribune hangt aan zijn lippen. Hier zitten gewone, hardwerkende burgers, die net als D. het Nederlandse rechtssysteem beschouwen als één grote doofpot. De zaak-Vaatstra, een Friese plattelandsmoord, vormt voor hen in een wirwar van asielzoekers en vervalste dna-sporen de sleutel tot een ander dossier: de zaak-Demmink. Voormalig topambtenaar Joris Demmink wordt al jaren achtervolgd door onbewezen beschuldigingen van pedofilie.

'We gaan het proces-Vaatstra niet overdoen', verzucht rechter Stuiver. Hij wil alleen maar weten of het klopt dat D. al jaren een Syrische man lastigvalt omdat die de 'volle neef' zou zijn van een asielzoeker die in de wereld van D. 'hoofdverdachte' is in de zaak-Vaatstra. Deze Syrische meneer wordt sindsdien bedreigd. Daarover gaat deze strafzaak, vindt de rechter.

'Dan wraak ik u!' roept D. 'U bent partijdig.' De rechter slikt. Hij kan nu niets anders doen dan de wrakingskamer bijeen roepen. Zo is het in Nederland geregeld. De rechters daar zullen moeten oordelen of hij inderdaad partijdig was. Natuurlijk vinden ze van niet, maar dat neemt niet weg dat het proces uren stil ligt, tot ver na lunchtijd.

'Rechter Stuiver is homoseksueel', fluistert een man uit het publiek, oud-rijschooleigenaar Koos van Woudenberg. 'Het zou dus kunnen dat hij ook in het complot zit.' Het complot, vertelt hij, bestaat uit rechters, officieren van justitie en advocaten die de zaak-Demmink stilhouden. 'En de zaak-Vaatstra vormt het deksel op die doofpot.' Van Woudenberg woont in een keurig Gronings dorp, maar ontmoette Demmink ooit eens, als jongen van 16. Daarom heeft justitie zijn rijschool kapotgemaakt.

Jaren studie is nodig om de relatie te begrijpen tussen Demmink en de moord op Marianne Vaatstra, vertelt een nette dame uit Friesland. 'Dat is niet zomaar te begrijpen.' Ooit was ze bevriend met de moeder van Marianne Vaatstra. Die geloofde toen ook nog dat haar dochter door een asielzoeker is vermoord. Maar nu wil ze daar niets meer van weten.

'Haar wil is ondergeschikt aan de zoektocht naar de waarheid', predikt Wim D. terwijl de wrakingskamer in beraad is. Zijn volgelingen kijken hem ademloos aan. Als ze zelf iets willen zeggen over asielzoekers en het complot, bitst hij: 'Laat mij even uitpraten.'

Eén keer verliest D. zichzelf in de rechtszaal. Dan knippert hij met zijn ogen en fluistert, tegen een kennis die hem vandaag helpt bij zijn verdediging - een officiële advocaat wil hij niet: 'Wie is eigenlijk die vrouw in toga naast de rechter?'

'De griffier', fluistert de kennis.

Wim D.: 'Weet je dat zeker?'

De kennis knikt bedachtzaam. 'Rustig, rustig Wim!', zal hij later door de zaal roepen, want deze verdachte wordt soms zomaar ineens boos op de rechter.

's Middags wil Wim D. rechter Stuiver opnieuw wraken. De wrakingskamer wijst dat verzoek af. Daarna probeert D. de wrakingskamer te wraken.

Pas als het buiten begint te schemeren, kan politierechter Stuiver eindelijk de zitting hervatten. Maar vandaag zal hij geen uitspraak meer doen. Voordat dit proces verder kan gaan, deelt hij mee, moet Wim D. eerst uitgebreid worden onderzocht door een psycholoog en een psychiater.

undefined

Meer over