'Zaak-Margarita leidde tot megafraudeproces'

Merijn Rengers en John Schoorl

HAARLEM - De grootste fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis, de zaak-Klimop, waar voor honderden miljoenen euro's met vastgoed is gerommeld, zou zomaar een bijvangst kunnen zijn van een grootscheeps onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn, de voormalig echtgenoot van prinses Margarita.


Dit alles heeft te maken met 'anonieme aantekeningen' op papier van de Belastingdienst, die door advocaat Willem Knoops zijn opgeduikeld uit de archieven van de fiscus. Knoops is de advocaat van de hoofdverdachte in de Klimop-zaak, Jan van V.


De aantekeningen spelen een belangrijke rol in het proces over de vastgoedfraude, dat deze week is begonnen. De rechtbank in Haarlem buigt zich eerst over de vraag of het Openbaar Ministerie zuiver te werk is gegaan bij dat onderzoek. Volgende maand staat de feitelijke berechting van de hoofdverdachten op de agenda.


Het mysterieuze stukje papier uit mei 2005 doet verslag van de eerste onderzoekingen van de Belastingdienst naar fraude door Van V., ver voordat er een officieel strafrechtelijk onderzoek naar de vastgoedman liep. Van V. was tussen 1995 en 2001 directeur bij Bouwfonds.


Gisteren vroegen in de rechtbank Koops en de advocaten van diverse medeverdachten om opheldering over het schrijfsel.


In het document staat: 'Vermoedens bestaan dat er gelden worden doorgesluisd naar dochter/schoonzoon of hun vennootschap. Getwijfeld wordt aan de werkzaamheden die daarvoor zijn/worden verricht.'


Wie met de 'dochter/schoonzoon' worden bedoeld door de anonieme auteur, en wat er zoals wordt 'doorgesluisd' blijkt uit een intern rondschrijven, weer even iets later, uit september 2005. Daarin staat dat 'Edwin de Roy van Zuydewijn - de Bourbon de Parme' geld heeft ontvangen van een vennootschap van Jan van V.


Er wordt ook melding gemaakt van het bestaan van facturen bij Jan van V. voor de kosten (vliegtickets ter waarde van bijna dertienduizend euro) van het bezoek aan de bruiloft van De Roy en prinses Margarita, in september 2001 in Frankrijk. Een bruiloft waarvoor Bouwfonds tevens een deel van de beveiliging verzorgde en waar het voormalige overheidsbedrijf ruim vertegenwoordigd was.


De conclusie van de belastingambtenaren was dat 'nader onderzoek' gerechtvaardigd was. En dat niet alleen: 'Wij zullen - net zoals jullie - uiteraard de uiterste zorgvuldigheid betrachten gezien de betrokken personen.'


Het onderzoek naar Jan van V. moest feitelijk nog beginnen, maar het onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn was op dat moment reeds in volle gang, en liep al jaren.


Voor uitleg hierover moet worden teruggegaan naar een zaak die in 2003 geregeld de voorpagina's haalde. De Roy van Zuydewijn heeft, eerst samen met zijn echtgenote en sinds de scheiding van prinses Margarita in 2006 alleen, altijd gezegd dat hij zowel zakelijk als privé stelselmatig is tegengewerkt. Hij werd jarenlang nergens geloofd, maar kreeg beetje bij beetje gelijk.


Centraal in deze kwestie stond Felix Rhodius, de voormalige rechterhand van koningin Beatrix. Rhodius had onder meer de inlichtingendienst BVD en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging aan het werk gezet (werd eerst ontkend) en ook bij De Roy van Zuydewijns werkgever, Bouwfonds, informatie laten inwinnen (herhaaldelijk ontkend).


De Roy werkte bij Bouwfonds innig samen met de hoofdverdachten in de huidige Klimop-zaak, Nico Vijsma en Jan van V. Uit de nu door Koops geopenbaarde documenten valt te lezen dat de focus van de Belastingdienst in het begin meer lag op De Roy en zijn vrouw, en veel minder op Jan van V. Van V. kwam in 2007 officieel in de justitiefuik terecht, nu niet als bijvangst maar als hoofdvangst.


Meer over