Z-Koreaan vervalste stamcelprimeur

De Zuid-Koreaanse kloonspecialist Hwang Woo-Suk heeft gegevens voor een baanbrekend wetenschappelijk artikel over gekloonde stamcellen ‘doelbewust vervalst’...

Hwang diende gisteren in reactie op het commissierapport zijn ontslag in als hoogleraar aan de Nationale Universiteit van Seoul. Hij ontkent opzettelijke fraude.

In het artikel, dat in juni verscheen in het Amerikaanse tijdschrift Science, stelt Hwang elf embryonale stamcellijnen te hebben gekloond met dna van ernstig zieke patiënten. Dit heette een grote doorbraak in onderzoek naar onder meer Parkinson en diabetes.

De elf cellijnen blijken nu, anders dan Hwang deed voorkomen, varianten van slechts twee cellijnen. De andere kweken zijn vernietigd, niet aantoonbaar gekloond, of waren destijds te onrijp om stamcellen op te leveren.

De commissie spreekt van ‘ernstig wangedrag dat de grondbeginselen van de wetenschap ondermijnt’. Hoewel onduidelijk is in hoeverre Hwang direct de hand in de fraude heeft gehad, noemt de commissie hem verantwoordelijk.

Onderzocht wordt nu nog of de twee bestaande cellijnen echt zijn gekloond. De commissie neemt ook ander werk van Hwang onder de loep. In 2004 kloonde hij het eerste menselijke embryo, en eerder dit jaar de eerste hond.

Meer over