Het eeuwige leven

Yvonne Brill (1942-2021), schrijver en illustrator van 151 kinderboeken, stond nog volop in het leven

Ze schiep Bianca, het paardenmeisje. Yvonne Brill werd ontdekt door Michiel van der Plas, waarna Jos Brink haar sprookjes op plaat insprak.

Yvonne Brill in 2019. Beeld Sake Elzinga
Yvonne Brill in 2019.Beeld Sake Elzinga

‘Corona heeft een gezicht gekregen. Zij heet Yvonne Brill’, schreef haar zoon Dave Bril.

Yvonne Brill, illustrator en schrijver van 151 kinderboeken, waaronder 65 over het paardenmeisje Bianca, overleed op 3 januari in een verzorgingshuis in Emmen, nadat op 28 december corona was vastgesteld. ‘Ze stond volop in het leven en knokte tot de laatste minuut, maar had geen schijn van kans’, aldus Dave. Door astmatische bronchitis en COPD had ze al problemen met haar luchtwegen.

Eén dag voor haar overlijden stond nog een groot interview met haar in het Dagblad van het Noorden over haar laatste boek Davids Droom, het verhaal van een joods jongetje tijdens de oorlog.

Sinds 2006 woonde ze in Aalden op het Drenthse platteland, waar de deur altijd naar binnen stond gedraaid. ‘Ze was flamboyant, had humor en kon veel vertellen over haar tumultueuze leven.’

Grietenaquarium

Brill was een oorlogskind uit Amsterdam. Haar vader Jaap Bril (net als haar zoon met één l) was joods, haar moeder Ans van den Broek christen. Hierdoor ontkwamen ze aan de holocaust in tegenstelling tot veel familieleden. Ze deed de meisjes-hbs, bijgenaamd het grietenaquarium, in Amsterdam. Maar de opleiding aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid, de huidige Gerrit Rietveld Academie, werd geen succes.

‘Het was net de periode dat schilderen met tuinaarde populair werd. In de geest van Karel Appel. Maar ik had niets met dat fysieke geklodder’, zei ze. Intussen waren haar schrijfsels ontdekt door dichter en journalist Michiel van der Plas. Ze ging sprookjes schrijven die begin jaren zestig door Jos Brink voor platenmaatschappij EMI Bovema werden ingesproken. In die tijd trouwde ze met de patissier Anton (‘Dave’) Huikeshoven, met wie ze twee kinderen kreeg: Dave en Salvatore

Maar uiteindelijk bleek Huikeshoven toch iemand van de herenliefde te zijn. Yvonne Brill verhuisde met haar twee kinderen naar Assen, waar ze zich vestigde als schrijver en journalist. In 1978 verscheen bij Uitgeverij Kluitman haar eerste boek over de belevenissen van Bianca op een manege in Drenthe.

Verliefd

De laatste en 65ste kwam uit in 2019, waarin de 8-jarige Bianca inmiddels 20 was geworden. Ze zou in Assen hertrouwen met de bankdirecteur Koos Kuizenga, die zelf drie kinderen had uit een eerdere relatie. Dave Bril: ‘Koos kwam een keer bij mijn moeder langs om portretten te laten tekenen van zijn kinderen. Mijn moeder rekende hem 350 gulden. Hij zei: “Ik geef je 450 gulden.” Al snel werden ze verliefd en gingen ze samenwonen. Op een avond stonden er twee jongens van 15 en 17 jaar voor de deur. Dat waren Koos’ zonen, waardoor het gezin van vier ineens uitgebreid werd naar zes.’

Koos stopte op zijn vijftigste met zijn werk bij de bank. Daarna hielp hij Yvonne met het corrigeren van de boeken. Of, zoals Dave zegt, ‘mijn moeder schreef in drie weken een boek, waarna Koos drie maanden bezig was die te corrigeren.’ Behalve dat Yvonne schreef en haar eigen boeken illustreerde, hield ze ook exposities van tekeningen en schilderijen.

Kuizenga zou in 2013 overlijden. Yvonne Brill voelde zich verloren. Maar het Drentse nabuurschap hielp haar. ‘De buren zagen dat ik rillerig was. Ik vertelde dat ik sinds zijn dood letterlijk en figuurlijk warmte miste. Kort daarop was het Sinterklaas en lag er een pakket voor de deur met een elektrische deken.’

Een boek noemde ze een schuilplaats voor het leven.

Meer over