Yudhoyono eist zege op in Indonesië

Megawati Soekarnoputri heeft de presidentsverkiezingen in Indonesië verloren. Haar tegenstander, Susilo Bambang Yudhoyono, heeft maandagavond de overwinning al opgeëist...

Yudhoyono lijkt af te stevenen op een royale overwinning. Volgens de laatste betrouwbare prognoses zou hij ruim 60 procent van de stemmen halen, terwijl Megawati onder de 40 procent zou blijven. Yudhoyono wordt daarmee de eerste rechtstreeks gekozen president van Indonesië.

De nederlaag van president Megawati komt niet als een verrassing. Veel Indonesiërs zijn teleurgesteld in 'Ibu Mega' (Moeder Mega). Onder haar bewind is de corruptie toegenomen en de werkloosheid gestegen, buitenlandse investeerders hebben het land de rug toegekeerd en terroristen hebben Indonesië tot hun werkterrein gekozen. Volgens critici was Megawati's presidentschap dodelijk voor de geest van de reformasi, de democratische hervorming die op gang kwam met de val van Soeharto.

Meteen in de eerste presidentsverkiezing uit de Indonesische geschiedenis is de zittende president weggestemd. Zelfs een brede politieke 'coalitie van het volk' heeft dat niet kunnen verhinderen. Megawati's PDI-P was kort voor de verkiezingen een monsterverbond aangegaan met de Golkar, de grootste partij van het land, en een aantal andere partijen. Samen zouden die goed moeten zijn voor vijftig procent van de stemmen.

Deze rekensom ging echter niet op. De kiezers stemden niet volgens de lijn van 'hun' partij, maar beslisten zelf wie zij als president wilden. Van Megawati's opvolger, Susilo Bambang Yudhoyono, wordt gehoopt dat hij echt werk zal maken van de strijd tegen terrorisme en tegen corruptie, en dat hij vervolgens de economie weer vlot zal kunnen trekken.

Yudhoyono is een ex-generaal en ex-minister van Veiligheid. Vooral zijn militaire achtergrond wordt gezien als een voordeel. Veel Indonesiërs vinden dat hun land na Megawati weer behoefte heeft aan een sterke leider, die orde op zaken kan stellen. Hoewel (oud-)militair, lijkt Yudhoyono in zijn uitspraken en gedrag een uitgesproken democraat.

Volgens het Megawati-kamp is Yudhoyono's overwinning nog niet zeker. Een woordvoerder van Megawati's verkiezingsteam noemde Yudhoyono's claim 'prematuur' en 'niet ethisch'. Eigen tellingen van het team zouden aangeven dat Megawati en Yudhoyono vrijwel gelijk gaan eindigen.

Op het moment dat Yudhoyono de overwinning opeiste was 20 procent van de stemmen geteld. De stemverhouding was toen al ruim 59,5 procent voor Yudhoyono en 40 voor Megawati. Nadat 30 procent was geteld was die verhouding amper veranderd: 59,68 tegen 40,32 procent. Het onderzoeksbureau LP3ES, dat bij vorige verkiezingen een betrouwbare voorspelling van de einduitslag heeft gedaan, geeft Yudhoyono 61,2 procent en president Megawati 38,8.

Vandaag zullen alle stemmen voor de eerste keer zijn geteld. Maar de definitieve uitslag wordt pas verwacht op 4 oktober, als alle stemmen handmatig zijn nageteld. De animo voor deze verkiezingen - de derde in een jaar tijd - was matig: van de 155 miljoen potentiële kiezers hadden zich er maar 117 miljoen laten registreren.

Meer over