Yuan streeft in de handel euro voorbij

In oktober werd 8,7 procent van de transacties in yuans afgerekend. Alleen de dollar is nog belangrijker.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - De yuan is de euro voorbij gestreefd in het handelsverkeer. De Chinese munt staat tweede, de euro derde op de lijst met meest gebruikte valuta. Dit stelt de financiële dienstverlener Swift in Brussel die voor de banken het grensoverschrijdende betalingsverkeer afhandelt.

De stormachtige opkomst van de yuan, de Chinese aanduiding voor de munteenheid renminbi, heeft te maken met de enorme groei van de Chinese economie. Maar het is ook een gevolg van de toenemende financiële openheid door de Chinese leiders.

Vijf jaar geleden speelde de yuan nog geen rol in het internationale handelsverkeer. Twee jaar geleden werd nog slechts 1,9 procent van de transacties in yuans afgerekend. In oktober was dat al 8,7 procent, tegen 6,6 procent in euro's. De yuan is onder meer veel meer gebruikt om im- en exporttransacties af te rekenen met landen als Duitsland, Singapore, Canada en vooral ook Hongkong. Hoewel Hongkong tot China behoort heeft het een eigen monetair beleid en een eigen munt: de Hongkong dollar.

Overigens is de yuan niet vrij verhandelbaar. De koers wordt door de monetaire autoriteiten bepaald. Volgens de Amerikanen wordt die kunstmatig laag gehouden om de export op te kunnen voeren. Niettemin heeft China zich geopend voor buitenlandse investeringen. Vooral in Hongkong bestaat nu een miljardenmarkt voor schuldpapier in yuans. De Chinese centrale bank heeft nu ook met andere centrale banken 'swapcontracten' gesloten waarbij yuans elk moment kunnen worden omgezet in andere valuta. Hierdoor kunnen yuan-tegoeden en -tekorten veel gemakkelijker worden gladgestreken. Dit jaar is dat onder meer gebeurd met Japan en Rusland.

De nieuwe Chinese leiders besloten tijdens het partijcongres in november de markt een grotere rol te geven in de economie. Dat betekent dat de bandbreedte waartussen de yuan zal kunnen zweven, wordt vergroot en dat China minder vaak zal interveniëren op de valutamarkt. 'De yuan is voorbestemd om een van de belangrijkste valuta te worden in de wereldhandel. En dat geldt zeker voor Azië', aldus Frank de Praetere, de in Singapore gevestigde medewerker van Swift. Via Hongkong alleen, de grootste yuanmarkt na de volksrepubliek, werd in oktober voor meer dan 100 miljard euro in yuans afgerekend.

Als bedrijven in Europa handel drijven met die in Azië, Afrika en Zuid-Amerika wordt in vier van de vijf gevallen de financiële afwikkeling in de Amerikaanse munt gedaan. Maar de yuan is nu de tweede munt. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) constateerde eerder dit jaar al dat de yuan tot de top-10-valuta van de wereld hoort. De dagelijkse valutahandel in yuans nadert de 100 miljard euro per dag. Daarmee bezet de munt de achtste plaats op de wereldranglijst na onder meer de dollar, de euro, de yen, het pond sterling en de Zwitserse frank.

undefined

Meer over