YSL-outfit doorstaat tand des tijds

Precies veertig jaar na zijn eerste show onder eigen naam, nam couturier Yves Saint Laurent gisteravond afscheid in het Centre Pompidou in Parijs....

Het was Saint Laurents meest democratische show tot nu toe. Weliswaar was het bijna onmogelijk er een uitnodiging voor te krijgen, maar op het plein voor het Centre Pompidou waren enorme schermen opgetrokken waarop de show live te volgen was. Het stond er helemaal vol met ademloos toekijkende Parijzenaars.

Maar liefst driehonderd outfits verschenen op de catwalk. Nog geen twintig daarvan waren nieuw. Het was moeilijk die nieuwe te ontdekken. De bewerkelijke jurken van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, waarop kunstwerken van onder meer Picasso en Monet geciteerd worden, zien er nu erg pompeus uit.

Maar het merendeel van Saint Laurents avondjurken, marinejasjes, safaripakken, flamencojurken, doorkijkblouses en Arabisch, Russsich en Chinees geïnspireerde creaties zijn opvallend weinig verouderd. Variaties erop maken nog altijd deel uit van de garderobes van vrouwen. De couturecollecties die Saint Laurent de laatste jaren toonde, mogen dan niet erg opzienbarend zijn, dit retrospectief maakte in een klap weer duidelijk hoe groot zijn invloed nog steeds is.

Het toonde ook dat Tom Ford (de Gucci-ontwerper die na de overname van Saint Laurents confectietak door Gucci de Rive Gauche-lijn doet) niet in zijn schaduw kan staan. Fords safari-jasjes en wijde zijden panterblouses, die nu in de winkel liggen, zijn, zo bleek, bijna letterlijke kopiëen van werk van de meester zelf. Je zou haast denken dat Saint Laurent ze speciaal had uitgezocht om dat er nog even in te wrijven.

De show eindigde met een podium vol variaties op le smoking, de grootste YSL-klassieker. Muze Catherine Deneuve zingt een liedje, en daar is dan de ontwerper, voor de allerlaatste keer zijn applaus in ontvangst nemend. Hij ziet er niet opgelucht uit - eerder verbijsterd.

Lang niet iedereen verlaat het plein met droge ogen.

Meer over