Young Stedelijk

De intellectuele voorhoede bijeen - Haro Kraak trof in een designzaaltje niet alleen jonge creatievelingen maar ook Zuidas-bankiers.

Wanneer?

Donderdag 27 februari, van 20.00 tot 00.00 uur.

Waar?

Het Andaz Hotel is het toneel voor deze samenkomst van kunstminnaars, kunstkenners, kunstmecenassen en zelfs enkele kunstenaars - met in hun kielzog de kunstgroupies. De voormalige bibliotheek op de Prinsengracht in Amsterdam ademt de luxe van ontwerper Marcel Wanders. Delftsblauw, strak zwart en rode reuzentulpen sieren de lobby waar het meisje met de Prodent-glimlach de weg wijst. In een achterafzaal staan zo'n tweehonderd designkuipstoeltjes die langzaam gevuld worden door twintigers en dertigers. Op hun stoel vinden ze een boekje over videokunst, het onderwerp vanavond.

Wie?

De avond wordt geopend door de 27-jarige organisator Katrien van de Linde, dochter van FOAM-directrice Marloes Krijnen. Zij kondigt de eerste spreker aan, Bart Rutten, curator van het Stedelijk, die zo 'even de zaal uit moet om op een werk te bieden'. Hij geeft een 'pressure-cook'-college videokunst. 'Wat ik normaal aan studenten in vier uur vertel ga ik nu in veertig minuten doen.' Hij belooft 'veel zwart-wit' en 'lekker langzame films'. En dus kijken we naar een performancekunstenaar die vergif inneemt, bezoekers van een opening die zich langs een naakte man en vrouw in een deurpost wurmen, en een man die als talkshowhost zijn hond ondervraagt. Young Stedelijk-comitélid Carolyn Drake vertelt over haar favoriete videokunst en stelt de boom-in-het-bosvraag: 'Is het videowerk af als er niemand naar kijkt?'

Hoe?

In navolging van Tate Modern (Londen) en MOMA (New York) heeft nu ook het Stedelijk zijn jongerenplatform. Young Stedelijk heeft dertig ambassadeurs, onder wie presentator Arie Boomsma, schrijver Hanna Bervoets, nachtburgemeester Mirik Milan, uitgever Ernst-Jan Pfauth (De Correspondent) en rapper Freddy Tratlehner (Jeugd van Tegenwoordig), die overigens hun gezicht niet laten zien vanavond. Het netwerk telt een bescheiden aantal van 180 leden, die een jaarlijkse bijdrage van 300, 500 of 800 euro betalen. Voor kunstenaars is er een speciaal tarief van 75 euro, want zonder kunstenaars geen kunstborrels. Na de lezing schuift de wand naar de bar opzij. 'Volgens mij hebben jullie heel veel zin een drankje.'

Publiek?

Jong en stedelijk, tot dusver geen verrassingen. Naast de kunstenaars en creatievelingen ook veel ondernemers, bankiers, consultants en advocaten. Kortom, Zuidas-inheemsen, grachtengordeldieren en corpsvolk. Er worden jasjes gedragen, sjaals hangen om vrouwen- én mannennekken en een paar zebrahakken klakt over de vloer. Meisjes in cocktailjurkjes zwermen om acteur/dichter Ramsey Nasr heen. En soms ben je als societyreporter niet alleen: Stan Huygens (echte naam: Willem Kool) doet verslag voor zijn journaal in De Telegraaf.

Terugkomen?

Young Stedelijk organiseert ongeveer vijf avonden per jaar.

undefined

Meer over