Younes en Schöne laten Ajax weer fladderen

Jammer toch dat toeschouwers en pers maar zo weinig trainingen van Ajax mogen zien. Ajax-verdediger Joël Veltman perst er een bewonderende 'poeh' uit als hij spreekt over de passeeracties die zijn ploegmaat Amin Younes doordeweeks toont op trainingscomplex De Toekomst. 'Dan is hij niet te houden. Door niemand niet. Dan is -ie echt een attractie.'

Bart Vlietstra
Riechedly Bazoer en Lasse Schöne, vlak na het doelpunt van Bazoer. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Riechedly Bazoer en Lasse Schöne, vlak na het doelpunt van Bazoer.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Die kunsten permanent etaleren in de naar acties en attracties smachtende Arena blijkt geen sinecure. Zeker voor een type dat volgens Veltman 'misschien wel iets te lief is'. Younes, een 22-jarige Duitser van Libanese komaf die deze zomer overkwam van Borussia Mönchengladbach, leek zelfs al te worden bijgezet bij het imposante rijtje miskopen van technisch directeur Overmars.

Wrang natuurlijk, want Overmars was als voetballer eenzelfde type, zij het wat meer doelgericht.

Maar na de winterstop toont Younes' prestatiecurve steeds meer pieken. Drie punten leverde zijn doelpunt op tegen ADO Den Haag. Zondag tegen Feyenoord was daar ook weer de volle mep, dankzij drie fijnbesnaarde acties.

Voor rust is er een slalom langs de makkelijk vallende Feyenoorders Toornstra en Botteghin, besloten door een schotje dat via de binnenkant van de paal over de lijn rolt. Na rust noopt zijn voetvlugheid Feyenoorder Van Beek naar Bazoer te tikken, die machtig uithaalt voor de 2-1. Van inzicht getuigt Younes' steekpass op Davy Klaassen, leidend tot een strafschop die door Gudelj wordt gemist.

Wedstrijdverslag

De bij vlagen wervelende klassieker werd ontsierd door fans die het hadden gemunt op oud-Ajacied Vermeer. Lees hier het wedstrijdverslag van verslaggever Bart Jungmann.

Meer variëren

Ooit was Ajax het walhalla voor een buitenspeler. 'Zo kende ik de club ook,' vertelt Younes na afloop. 'Spelers passeren, voorzetten geven, effectief zijn. Dat is een grote kwaliteit van me.'

Van buitenspelers wordt bij Ajax tegenwoordig verwacht dat ze ruimte maken voor de opkomende back. De combinatie zoeken met de spits of een bijsluitende middenvelder in een beperkte ruimte is vaak de enige kans om zelf gevaarlijk te worden.

Younes leerde voetballen op de straten van Düsseldorf, pingelend en trukend en niet al te veel nadenkend. 'Nu moet ik meer variëren. Soms voor de actie gaan, soms meer nadenken. Bij Ajax gaat het ontzettend om details, om verzorgd voetballen. Stapje naar links, stapje naar rechts, je moet heel compleet zijn.'

Daar er zondag in de as een Premier League-waardige veldslag werd uitgevochten, lag de sleutel voor beide ploegen logischerwijs op de flanken. Ajax had met Younes vanaf links en Lasse Schöne vanaf rechts de beschikking over de meer verfijnde wapens, hoewel de weer in genade aangenomen valse Feyenoord-rechtsbuiten Toornstra sterk begon met een uitstekend doelpunt. Aan zijn collega die vanaf links kwam, Bilal Basacikoglu, beleefde Feyenoord weer bitter weinig plezier, en ook Toornstra zakte weg.

Amis Younes wordt gefeliciteerd door medespeler Joel Veltman na zijn 1-1 doelpunt. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Amis Younes wordt gefeliciteerd door medespeler Joel Veltman na zijn 1-1 doelpunt.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Een-tegen-een-duels

Nee, dan Younes en Schöne, voorál Schöne. Zie hoe de routinier in de vijftigste minuut de bal speels van zijn ene naar zijn andere voet haalt en weer terug. De jonge Feyenoorders Kongolo en Tapia happen ernaar als kleuters naar een stuk opgehangen ontbijtkoek. Schöne trekt aan het touwtje wanneer hij wil, sinds lange tijd klinken er verrukte geluiden in de Arena.

Was het goed gezien van Frank de Boer om zijn vaste invaller weer eens een basisplaats te gunnen? Of was het met terugwerkende kracht belachelijk om het in zijn zoektocht naar aantrekkelijker voetbal zolang zonder de slimme Deen te stellen? Vorige week tegen Roda JC was het nota bene de statische Milik die lang rechtsbuiten speelde.

'Je kunt altijd op Lasse rekenen, zeker in zo'n wedstrijd,' weet Veltman. 'Hij is niet snel, maar zelfs met vijf man om zich heen weet hij de juiste oplossing te vinden. Dat is makkelijk voetballen. Met een buitenspeler die sterk is in de een-tegen-een-duels aan de andere kant is dat een goede combinatie.'

Veltman had zijn aandeel in de 2-1-zege, door eerst Basacikoglu en daarna invaller Elia uit de wedstrijd te spelen. 'Ik denk dat we over de vleugels het verschil hebben gemaakt. Maar geloof me, die Younes kan nog veel beter.'

undefined

Meer over