Column

Yo lezers, wij gaan mee met vloggers van StukTV

Mee met de YouTube-supersterren.

Giel, Thomas en Stefan van StukTV met Simon. Beeld
Giel, Thomas en Stefan van StukTV met Simon.Beeld

Yo lezers, we zijn op weg naar een stukje voor de krant en naast me in de auto zit Simon - zwaai eens, Simon! - mijn favoriete 11-jarige oudste zoon die alvast de topdrie van Nederlandse YouTubers noteert want ik vergeet dat steeds: nummer 1 Enzo Knol, nummer 2 StukTV ('wij gaan stuk voor jou!'), nummer 3 Dylan Haegens. Enzo Knol, dat kijkt Simon niet meer, dat is 'te saai gewoon', maar die uploads van StukTV moet je zien, 'die doen heel erg erge dingen', en ze zijn zó cool dat collega Margriet een appje stuurt of we voor haar favoriete dochter handtekeningen regelen - tuurlijk.

Vet aardig van Giel, Thomas en Stefan dat we mee mogen kijken bij StukTV, duimpje omhoog, en hé daar heb je Giel, opgewekt en energiek, ook al slaapt-ie maar vier uur per nacht in het gekkenhuis van zijn leven. Simon is er stil van: een superster, en dan zo vriendelijk.

Ze zijn de grootmeesters van de tv, alleen zie je ze niet op tv, want ze opereren in de parallelle internetwereld die andere mores heeft, of helemaal geen mores. Wij 'klimmen graag op het randje', zegt Giel, die een cowboyhoed draagt en een zilveren hiphophanger. Wat die vlogger Willem Vink deed laatst - 'illegaal meereizen op het dak van een trein!' - dat is een gevalletje StukTV imiteren maar dan zoals het niet moet. Kreeg 614.546 views en dat verdient, en daarom staat dat filmpje nog steeds online ondanks Willems zogenaamde excuses - zo'n filmpje is veel waard.

StukTV doet rare dingen, inclusief een hoop gescheld en gedoe met de politie 'maar een trein doen we dus niet', zegt Giel, 'je hebt ook een voorbeeldfunctie'. Dit businessmodel balanceert op een dunne lijn. De kijkers (1,1 miljoen abonnees, meer dan welke omroepvereniging ook) geven StukTV opdrachten, die met de meeste stemmen voeren ze uit. Thomas zegt: 'We kwamen er al snel achter dat we een strafblad moeten krijgen als we serieus willen scoren.'

Goed. Wat gaan we doen? Op een parkeerterrein staat de leswagen van rijinstructeur Merlin Weber. De opdracht is: doe opnieuw rijexamen maar nu terwijl de andere twee je afleiden op de achterbank. Dus prepareert het productieteam de wagen van Merlin: interieur afplakken met plastic en behangen met actioncams van Sony (sponsordeal). In de bedrijfsbus staat een productiekrat met een paar dozijn eieren, confetti, waterpistool, megafoon, bier: die auto gaat smerig worden. Dat filmen is een serieuze aangelegenheid, zegt Giel, 'ik ben een ondernemer', en StukTV is een serieuze onderneming. Hij heeft een producer en een productieassistent in dienst, er zijn stagiairs, hij kocht een drone, Stefan en Thomas huurt hij in. 'Mensen denken dat we drie rare gasten zijn die gekke filmpjes maken, maar je ziet nu hoe het gaat.'

StukTV sloopt een hotelkamer. 'Zó dom.' 1.439.483 views. Beeld
StukTV sloopt een hotelkamer. 'Zó dom.' 1.439.483 views.Beeld

Vier jaar geleden was Giel uitzendkracht in de horeca, 'ik woog 95 kilo, hing veel voor de tv en dacht: wie bepaalt eigenlijk waar ik naar zit te kijken?' En hij dacht: 'ik ga mijn leven omgooien'. Met een kanaal met vette content, een YouTubebedrijf, 'dat ging meteen skyhigh'. Publieke omroep? 'Laten we eerlijk zijn. Wij veroveren de media.'

Giel koos als cohosts Stefan, in opleiding tot onderwijsassistent, 'geen idee wat ik daar op school deed', en Thomas, die aftermovies maakte voor hockeyfeestjes: 'Wat we gemeen hebben is vrouwen, bier en filmpjes.' Ze verdienen 'een goedbetaalde boterham' maar doen geen concessies aan de lol: Stefan schiet nu op het parkeerterrein Thomas lek met een Nerf-geweer, Simon kijkt met grote ogen.

Aan de slag. 'Gozer, het is een zootje', zegt Giel na vier takes, 'dit gaan we doen, maar dan close'. Ze hebben geen script, wel een callsheet, 'als we gaan scripten zien de kijkers dat meteen'.

Ja, ze gingen over de grens. Ze sloopten een hotelkamer, 'zo mans, zo dom, baal ik ontzettend van'. 1.439.483 views - het filmpje staat nog steeds op hun kanaal, 'vond je het fokking te gek wat we hebben gedaan geef dan effe duimpjes omhoog'.

Jochies verzamelen zich nu rond de bedrijfsbus, in trance. Giel heeft 'een tijdje met een psycholoog gezeten' om het succes te verwerken. Ging hij van de week hardlopen in het bos, het enige moment dat-ie alleen kan zijn, is er een schoolkamp, al die kinderen achter hem aan, fietsen en joelen. Hij weet: 'ik ben publiekelijk materiaal', maar 'dan denk ik: jongens laat me nou heel even alleen'.

Doen we. Op naar de McDonald's. Waar Simon zegt: 'Ik weet niet - in het echt zijn ze toch anders.'

Thomas met het Nerf-geweer bij het StukTV-busje. Beeld
Thomas met het Nerf-geweer bij het StukTV-busje.Beeld
Meer over