Yankees danken hegemonie vooral aan collectief

De flessen champagne waren nauwelijks uit de koelers gegrepen, of verhitte discussies laaiden woensdagnacht op in de kleedkamer van New York Yankees....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Geschiedschrijving vormde dit seizoen een onderhuidse inspiratie voor de Bombers uit The Bronx. Dat de 'wereldtitel' werd gewonnen, was op zich geen bijzonder wapenfeit. New York Yankees deed dat immers 23 maal eerder, waarvan in 1996 voor de laatste maal.

Het seizoen begon in april met drie nederlagen. En zoals dat in het veeleisende New York gaat, keek iedereen nerveus naar Yankees-eigenaar George Steinbrenner. Bij de minste geringste tegenstand ontslaat hij medewerkers, maar ditmaal bleef het ongewoon rustig in de bestuurskamer.

De valse start bleek een onbeduidend briesje in het reguliere seizoen, dat 114 overwinningen en 48 nederlagen opleverde. Dat was een club- en een American League-record. Alleen Chicago Cubs, uitkomend in de National League, had in 1906 een beter eindresultaat: 116-36.

Maar in dat jaar schoten de Cubs op pijnlijke wijze tekort in de World Series, de finale tussen de kampioen van de American en National League. Geen moment zag het ernaar uit dat de Yankees na zo'n enervende competitie de hoofdprijs zouden laten schieten. San Diego Padres werd van die dadendrang het slachtoffer.

In tegenstelling tot eerdere Yankees-formaties ontbeerde het huidige kampioensteam illustere sterren. New York heeft legendarische grootheden voortgebracht als Babe Ruth, Joe DiMaggio, Mickey Mantle en Reggie Jackson. De kracht in de ploeg die woensdagavond in San Diego met 3-0 de beslissende voorsprong nam, kende vooral een collectief karakter.

Hoofdcoach Joe Torre, die ook twee jaar geleden de technische leiding had, weigerde vergelijkingen te trekken met roemruchte teams als de 1975 Cincinnati Reds, de 1927 Yankees of Oakland Athletics in het begin van de jaren zeventig; zonder uitzondering ploegen die geen enkele tegenstand duldden.

Torre herkende zich liever in de NBA-dynastie Boston Celtics, de basketbalclub die van 1957 tot en met 1969 elf landstitels veroverde. Een dergelijke hegemonie in de Amerikaanse profsport is niet meer denkbaar. 'De Celtics waren een prachtploeg. Alle spelers werkten samen, en het was aangenaam om hen aan het werk te zien', aldus Torre.

Vandaag vindt in New York de traditionele Tickertape Parade plaats, waarbij duizenden kilo's snippers papier over de plaatselijke helden worden uitgestrooid.

Meer over