Xriss Jor in Beiroet

Van westerse covers tot Libanese rockers en traditionele Iraaks-Egyptische fusion. Xriss Jor, winnares van de regionale talentenjacht Dubai Music Week, wijst de weg door muzikaal Beiroet.

Beirut rocks. Of je nu op zoek bent naar een gelikte rooftop- bar met een zwoele coverband, of Libanese undergroundrappers die hun rijmen door een open microfoon gooien - laat je meevoeren door de klanken en Beiroet zuigt je de beruchte uitgaansscene in tot de zon opkomt. 'Klassiek, experimenteel, cover, origineel, Arabisch, Frans en Engels, rap, rock en blues - alles vind je hier', zegt Jor. De bar naar keuze hangt niet alleen af van de muziek, maar ook van het gewenste uitzicht en het publiek. Jors favoriete plek is The Angry Monkey 1, in het hart van de uitgaanswijk Gemmayze.

Het is trendy Beiroet op zijn best, waar gevestigde artiesten het publiek opzwepen, terwijl een reusachtige ventilator het licht in de zaal breekt. Even onder renovatie, maar binnenkort weer open. 'Goede muziek, los publiek, perfecte sfeer. Voornamelijk Engelstalige covers door Libanese artiesten, chill - een ideaal begin.'

theangrymonkey.co

Wie dieper de muziekscene in wil duiken, moet een paar honderd meter doorlopen. In de Armeense wijk Mar Mikhael proberen de nieuwste Libanese muzikanten hun eerste publiek in beweging te krijgen bij Radio Beirut 2. 'Het ultieme platform voor nieuw talent', zegt Jor. Te midden van Libanese hippies in teenslippers wagen jonge artiesten zich hier op maandag en dinsdag aan de open mike of open jam. Andere dagen bieden gevestigde bands - zoals de rockers van The Wanton Bishops - en vermaarde dj's, allemaal uit Libanon of op zijn minst de Arabische wereld. Van metal en rap tot elektronisch en folklore; in Radio Beirut hangt het publiek op warme zomeravonden rond de open deuren met flesjes Libanees Almaza-bier, terwijl een dj de klanken direct de gelijknamige internetradio opslingert. Ultiem laidback en vaak verrassend. Je kunt alvast live meeluisteren op radiobei-rut.net.

Wie een gelikte show wil, moet van Jor naar Music Hall 3. 'Amaaaaaazing', zegt Jor. 'Beste artiesten, beste apparatuur, beste kwaliteit.' Music Hall is een avondje uit: laat je verrassen door een line-up die nooit helemaal van tevoren bekend wordt gemaakt - een sneltrein van muzikaal cabaret, met 12-15 bands op een avond. 'Ze laten om de haverklap een andere muziekstijl zien, met een kwartiertje pauze gevuld door een dj er tussenin. Laatst gingen ze van Italiaans naar Arabisch naar Latino en zo verder.' Ze grinnikt. 'En bij de laatste band was ik dronken. Music Hall is deels concerthal, deels zweterige feestzaal.'

themusichall.com

Mainstream Beiroet mag dan ernstig verhipt en verwesterd zijn, in de hoekjes en keldertjes vind je nog volop tradities. Als Jor in een Arabische bui is, tijgt ze naar Imm Nazih 4. In dit café/cultureel centrum spelen vrijdags en zaterdags respectievelijk een Libanese en een Syrische band. Ze geven een creatieve draai aan een klassiek Arabisch repertoire met traditionele instrumenten - zoals de ud, een luit.

'Ze zingen bijvoorbeeld Fairuz met een Egyptisch accent', zegt Jor over Libanons bekendste zangeres. 'Of ze mixen Syrische, Egyptische en Iraakse muziekstijlen in een fusion. Oud met een nieuw tintje.' Als de waterpijp op is en de voorstelling voorbij, kunnen bezoekers zich vier trappen ophijsen naar rooftop bar Coup d'Etat 4; een betaalbaar drankje met uitzicht op zee.

facebook.com/ atyab.man-2ouche

Wie een dagje toerisme wil eindigen tussen de jetset, gaat naar Iris 5 - een cocktailbar op het dak van het gebouw van an-Nahar, Libanons bekendste krant. Voor tien euro per cocktail kun je je er vergapen aan een heel ander publiek dan in Radio Beirut of Imm Nazih. 'Hakken zo hoog als bierflesjes, rokjes zo kort als een riem', zegt Jor. 'Laat je slippers thuis, en kom chillen terwijl de zon ondergaat.' Helemaal op dinsdag, zegt Jor, die regelmatig optreedt in de bar. 'Want dan is de nacht van mij.'

irisbeirut.com

undefined

Meer over