Www.google.nl zoekt het best

Google is veruit de snelste en beste internetzoekmachine, heeft de Consumentenbond onderzocht. Dertien zoekmachines zijn bekeken, blijkt uit het maart/april-nummer van de Digitale Consument....

De zoekmachines, zowel enkele internationale als typisch op Nederland gerichte, zijn bestookt met zoekvragen als 'Wie was Willem Bartjens' (cijferaar uit de zeventiende eeuw). En met feitenvragen over de wet van Ohm en over het gebruik van de zoetstof aspartaam.

Google.nl komt veruit het beste uit dat onderzoek. De populaire zoekmachine is snel en komt gemiddeld het beste uit de gestelde onderzoeksvragen. Google beschikt over een databank van ruim drie miljard unieke webpagina's. Na google volgt op afstand een groep van zeven internetzoekers die redelijk vergelijkbaar scoren: altavista.nl, hotbot.nl, ixquick.nl, voelspriet.nl, excite.nl, track.nl en vivisimo.com.

Zoekmachines als lycos.nl, vinden.nl, msn.nl en ilse.nl scoren volgens het onderzoek van de Consumentenbond matig. Bij de sites msn.nl en vinden.nl is de scheiding tussen commerci en 'echte' zoekresultaten flinterdun, vindt het consumentenblad. Zoeken levert ook veel storende gesponsorde weblinks op.

De internetsite zoek.nl doet het ronduit slecht, blijkt uit het onderzoek. 'De waarde van een op Nederland gerichte zoekmachine is gering geworden. Wat databestandgrootte betreft kunnen we niet concurreren tegen grote buitenlandse', verklaart zoek.nl zelf. 'Wel met intelligenter zoeken. Binnen twee maanden komen we met zo'n slimmere zoekmachine.'

Meer over