Www.geenonschuldigenvast.nl

Hoe vaak heeft Maurice de Hond me op radio en televisie al gesmeekt op www.geenonschuldigenvast.nl de ware toedracht van de Deventer moordzaak te bestuderen?...

De eerste 112 keer kon ik 'm niet verstaan. Ik werd op de radio waarschijnlijk afgeleid door de diepe bewogenheid in zijn timbre, en op televisie door de van heilige verontwaardiging en agitprop vervulde blik in zijn ogen. Bovendien zegt hij het altijd heel snel, alsof hij reclame maakt voor een hypotheekverstrekker die ons waarschuwt dat in het verleden behaalde resultaten nooit meer zullen terugkomen.

Om de een of andere reden associeerde ik de combinatie van Maurice met de digitale snelweg trouwens altijd al met financieel onheil.

Toen de naam van de site tenslotte tot me was doorgedrongen en ik 'm ook nog had opgezocht, begreep ik dat er in aanleg sprake was geweest van een hele sekte van landgenoten die in de onschuld van Ernst Louwes geloven, en die voor de publiciteit tenslotte de bekende opiniepeiler hadden aangezocht. En wat je vaker ziet bij begenadigde woordvoerders: dan is het ook meteen hún oorlog geworden.

De strijd is tot dusver vooral op internet gevoerd. Wat dat betreft lijkt het burgercomité onder leiding van Maurice enigszins op de Hofstadgroep, waarvan de leden ook hele dagen en nachten met elkaar bezig waren om uit heel verschillende bronnen de bewijzen bij mekaar te surfen van hun eigen gelijk.

Ik zou het niet kunnen. Ook bij de onafzienbare teksten van www.geenonschuldigenvast.nl bleek ik het niet langer dan tien minuten te kunnen uithouden. Dat is ook de reden dat ik nooit verder dan een halve alinea kom in de bloggersbijdragen die je in sommige kranten wel tegenkomt. Ze noemen het lezersdemocratie, wat het misschien ook is. Maar wie wil nou bij de buren urenlang naar hun onderbelichte dia's uit Rome zitten kijken, terwijl je bij De Slegte voor een ramsjprijs de prachtigste Romeinse fotoboeken kunt krijgen?

Enig oordeel over de vraag of L. terecht of ten onrechte op water en brood is gesteld kan ik me dus niet aanmatigen. Maar elke avond kijk ik m'n ogen uit naar de opgewonden man die zich drie keer per minuut van zijn interviewer afdraait om zich regelrecht tot mij te wenden, en bliksemsnel de vrome formule (www.geenonschuldigenvast.nl) aan zijn mondhoek te laten ontsnappen. Volgens mij heeft alleen Jacobine Geel hem nog niet gehad, en bij Barend & Van Dorp zal hij binnenkort Edwin de Roy van Zuydewijn van de troon stoten.

Laatst keek ik samen met iemand die opmerkte dat schoenmakers zich toch bij hun leest moeten houden.

Maar wie meet de leest van Maurice de Hond? Als je in Nederland vier keer per dag het electoraat turft, sta je al met anderhalf been op het Binnenhof. Toen nog niemand erg had in Wilders, Nawijn of elkaar in de wandelgangen met pistolen achterna zittende volgelingen van Pim Fortuyn, wist Maurice al dat de Centrumpartij de vierde politieke stroming in Nederland was, en dat Den Uyl z'n langste tijd had gehad.

Hij was al een parlementaire verslaggever vóór hij er ook nog justitie bij ging doen.

Brengt hij dadelijk in één klap Donner en Harm Brouwer ten val?

Niet onmogelijk. In een land dat Big Brother en Idols heeft uitgevonden, en waar John de Mol kandidaten zoekt om mekaar straks op televisie dood te pesten, gaat het niet om moord, laat staan om een eerlijk proces, dus het minst van alles om schuld of onschuld, maar om competitie.

Nu al roept Maurice ons op om ter wille van L. in opstand te komen tegen de schande der Autoriteiten. Uitslag van de wedstrijd volgende week bij Talpa.

We moeten ons geen illusies maken. Het Nederlandse populisme staat nog pas in de kinderschoenen.

Meer over