Wuthering Heights, There will be blood en Splash

Ieder weekend zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

null Beeld Screenshot There will be blood
Beeld Screenshot There will be blood

Het Zakmes

(Ben Sombogaart, 1992) Zaterdag, NPO 3, 13.00 uur.

Een van de beste films van de man in wiens cv toch al jeugdfilms de beste zijn. Spannend verhaal over twee vrienden, Mees en Tim, van wie de laatste op zekere dag verhuist. Maar Mees heeft nog een zakmes van Tim. En dat wil hij koste wat kost teruggeven. Olivier Tuinier brak destijds met Het Zakmes door; na 2006, vier speelfilms later, stopte hij met acteren.

Wuthering Heights

(William Wyler, 1939) Zaterdag, BBC 2, 15.20 uur.

Vaak verfilmd maar zelden zo mooi als door William Wyler: Emily Brontës roman Wuthering Heights. Perfectionist Wyler gebruikt vloeiend camerawerk om zijn locaties te verbinden: kijk hoe de geliefden Cathy en Heathcliff vanuit het benauwende landhuis waar ze opgroeien in een doorlopende beweging de hei op rennen, terwijl in die scène hun onderdrukte gevoelens in een uitgesproken passie veranderen.

There will be blood

(P.T. Anderson, 2007) Zaterdag, SBS 9, 22.15 uur.

Natuurlijk kreeg de Ierse acteur Daniel Day-Lewis een Oscar voor zijn intens beleefde rol als bikkelharde, misantropische oliebaron die een imperium opbouwde in de begindagen van de oliewinning. Moeiteloos ketent hij de kijker, zonder één greintje sympathie op te wekken. Zeldzaam knap.

Bon Voyage

(Margien Rogaar, 2011) Zondag, NPO 3, 15.30 uur.

Uitgerekend als de hele familie op het punt staat op vakantie te gaan, onthult de 77-jarige opa Bob dat hij al enige tijd ongeneeslijk ziek is. Dat wordt een vakantie in de eigen achtertuin. Telefilm uit 2011 waarin Margie Rogaar via grootvader, dochter, schoonzoon en kleinkinderen een rijkdom aan perspectieven biedt; hun afzonderlijke verhalen komen knap tot hun recht. Beheerst camerawerk, sterke acteerprestaties en een mooi subtiel scenario.

Madame de...

(Max Ophüls, 1953) Zondag, TV 5, 21.05 uur.

Klassieke verfilming van de gelijknamige roman van Louise de Vilmorin. Danielle Darrieux is rond 1900 een vrouw verstrikt in een verstandshuwelijk. Beide echtelieden vermaken zich bovenal met anderen. Dat gaat goed zolang ze voor de buitenwereld de schijn kunnen ophouden. Regisseur Ophüls maakte vooral naam met ingenieus camerawerk, ook in deze film.

Splash

(Ron Howard, 1984) Maandag, BBC 2, 11.00 uur.

Zeemeermin Daryl Hannah klimt aan land met in haar hand de portemonnee van New Yorker Tom Hanks. Dat ze voor elkaar zijn bestemd, weten wij dan al dankzij een vroege flashback in de film. Volgt een onvoorstelbare romance, waarbij vooral van haar een groot offer wordt gevraagd: ze moet opdrogen en dus afstand doen van haar vinnen. Maar ja, het water blijft trekken.

Meer over