Wurgmoord op een jonge vrouw (slot)

Op 2 december 2002 wordt Saskia Lessen dood gevonden. In 2003 wordt Piet Breggerer tot 5 jaar cel en tbs veroordeeld....

Azondag 1 december, 22.30 uur: Saskia en Piet zitten aan de bar van cafe Bobbel. Piet is handtastelijk. Volgens een getuige probeert hij onder het jasje van Saskia te komen. Saskia houdt haar armen voor haar borsten. Ze vindt dat Piet te ver gaat.

23.38 Uur: Saskia en Piet verlaten de kroeg. Ze lopen naar het huis van Saskia. De laatste maanden heeft Piet Saskia vaker thuisgebracht. Een keer eerder is hij binnen geweest. Piet vraagt of hij naar de wc mag. Saskia laat hem binnen. Bij de politie verklaart Piet dat hij de toiletbril omhoog doet, plast, doortrekt en in de keuken zijn handen wast, 'omdat hij zijn hoeven niet kwijt kan in die kleine fonteintjes'. De wc is volgens hem 'gewoon een klein hokje'. Het is een leugenachtige verklaring.

De wc is geen hokje. Ze bevindt zich in de badkamer, bij de douche. Er hangt een grote wastafel, geen fonteintje, waar Piet gemakkelijk zijn handen had kunnen wassen. Piet heeft geplast, zegt hij, maar nergens op het toilet worden zijn vingerafdrukken gevonden, zelfs niet op de wc-bril. Piet is nooit op de wc geweest. Hij had slechts motief om de woning in te komen: seks met Saskia.

23.58 Uur: Saskia probeert met haar gsm haar ex-vriend te bellen. Ze heeft te weinig beltegoed. Daarna is het geweld begonnen.

De ochtend van 2 december: De politie vindt in de woonkamer het lichaam van Saskia. Haar bovenlichaam is ontkleed. Haar bh ligt naast haar, een bandje hangt nog om haar linkerschouder. De rits van haar broek is open. Op de bank liggen haar jas en T-shirt in elkaar gedraaid zoals gebeurt als je ze in keer uittrekt. Op Saskia's gezicht zit bloed. Ze is geslagen. Haar hals en gezicht zijn gezwollen. Haar longen gestuwd, evenals enkele bloedvaten in de hersenen. Saskia is door een combinatie van wurging en verstikking om het leven gekomen. In de wasmand in de keuken vindt de politie een theedoek waarmee iemand het bloed van z'n handen heeft geveegd. Naast de wasmand ligt een pen die Piet later herkent als zijn pen.

De middag van 2 december: Huiszoeking bij Piet. De kleren die hij de avond ervoor droeg, worden in beslag genomen, waaronder een groene sweater. In de kledingkast vinden agenten spullen van Saskia: een ziekenhuiskaart, een doktersrecept, lipstick, een identiteitskaart en een sleutelbos.De spullen zaten in Saskia's tas die op 24 november in cafe Bobbel is gestolen. Piet verklaart dat hij de spullen op 28 november in de struikjes bij het cafeeft gevonden. Hij is 'vergeten' ze aan Saskia te geven. Hoe het kan dat alle spullen ook de papieren droog en schoon zijn, hoewel ze vier dagen buiten lagen, weet hij niet. Opnieuw een leugen.

11 december: Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) constateert dat de groene vezels die op borst, buik, bij de navel en rond de schaamstreek van Saskia zijn gevonden, afkomstig zijn van Piets sweater. Op de sweater zit bovendien een bloedvlek. Na DNA-onderzoek stelt het NFI dat de kans dat het bloed van iemand anders is dan van Saskia, 'kleiner is dan op honderdduizend'. Een verklaring heeft Piet niet.

Piets verleden: Twee keer eerder heeft Piet vriendinnen verkracht en hen de keel dichtgeknepen. Over geval zegt Piet: 'Ik was kwaad omdat mijn vriendin met de relatie wilde stoppen. Ik heb haar op bed gesmeten en een beurt gegeven. Ik weet dan gewoon niet meer wat ik doe.' Het Pieter Baan Centrum stelt dat Piet een dominante man is die binnen relaties extreem gevoelig is voor krenking en verlating. Hij heeft weinig controle over zijn agressie.

Slechts conclusie is mogelijk: schuldig. Aldus advocaat-generaal Terpstra. (De uitspraak, twee weken later: 5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.)

Meer over