Wrang-humoristisch

BEREND JAN BOCKTING

Filmmaakster

Mannin de Wildt

over het hoofdpersonage van Lang zal ze leven, gespeeld door Sanne Vogel.

Marta, een jonge vrouw gespeeld door Sanne Vogel, heet de kijker tijdens de openingsscène van Lang zal ze leven welkom in 'de film van mijn mislukte leven'. Ze ligt op de brancard van een ambulance, bijna dood. Via flashbacks vertelt regisseuse Mannin de Wildt, die haar regiecarrière begon bij de soapseries Onderweg naar morgen en Goudkust, over Marta's gefnuikte loopbaan als pilote. Sinds ze gedoemd is tot een leven in een rolstoel is ze suïcidaal; het pijnlijke verjaardagsfeestje waarop ze van haar overperfecte vinexouders een bootreis voor gehandicapten cadeau krijgt maakt het er niet beter op. De catharsis van de reis - seks met een knokige, spastische reisgenoot - vat deze one night stand aardig samen: de wrang-humoristische korte film balanceert tussen absurdisme en een serieus portret over handicaps in een perfecte maatschappij, maar raakt nooit helemaal in evenwicht.

Lang zal ze leven (Mannin de Wildt, 2011)

Nederland 2, 22.45-23.40 uur.

Little Children

(Todd Field, 2007) In dit met een hinderlijke voice-over vertelde Amerikaanse suburb-drama speelt Kate Winslet de ongelukkig getrouwde jonge moeder Sarah, die met haar man en dochtertje naar een suburb verhuist. Daar ligt de verstikking op de loer, maar ook de verleiding in de vorm van de aantrekkelijke jonge vader Brad. Regisseur Todd Field (In the Bedroom) schetst een adequaat maar niet bijster origineel beeld van de worstelende jonge ouders; Little Children borduurt nét wat te braaf voort op de tot de verbeelding sprekende schone schijn in Amerikaanse buitenwijken, waarmee films als Happiness (1998) en American Beauty (1999) nog geen tien jaar eerder een nieuwe standaard zetten. In die traditie voelt het ronduit geforceerd wanneer Field spanning wil toevoegen middels de komst van een pedofiel (een fantastische rol van Jackie Earle Haley, dat wel). Het is, samen met de uitleggerige vertelstem, een kunstgreep die het verder degelijke drama onnodige ondermijnt.

Nederland 2, 23.40-1.45 uur.

Indiana Jones and the Last Crusade

(Steven Spielberg, 1989) Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in de derde Indiana Jonesfilm. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi's van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal. Dankzij de perfect gecaste Connery, afwezig in de eerste twee delen, mag Indiana Jones and the Last Crusade gezien worden als het beste deel van de serie. Spielberg heeft lang volgehouden dat dit derde deel het laatste zou zijn, maar negentien jaar na deel 3 verscheen in 2008 toch nog een (matig) vierde deel.

SBS 6, 20.30-23.10 uur.

undefined

Meer over