REPORTAGE

Wrakstukken als sneeuwplekken in de Alpen

Het dorpje Le Vernet ligt aan de voet van een indrukwekkend steile rots met een besneeuwde top. Vanuit het dorp is het tweeënhalf uur lopen naar een plaats waar je de wrakstukken van de neergestorte Airbus van Germanwings kunt zien liggen. De rampplek zelf is ver verwijderd van wegen en wandelpaden. Je kunt er alleen met helikopters komen.

Peter Giesen
null Beeld epa
Beeld epa

De Airbus stortte neer op een locatie die voor Europese begrippen buitengewoon onherbergzaam is.

In dit geaccidenteerde terrein waren bergingswerkers vamdaag de hele dag actief. Op een weiland bij het dorp Seynes-les-Alpes vlogen helikopters af en aan. Ze verkenden het gebied, terwijl bergingsploegen over de steile hellingen trokken. In totaal waren meer dan zeshonderd bergingswerkers in de weer.

Sneeuwplekken

Mensen die in het rampgebied zijn geweest beschrijven een enorme ravage. De arts Frédéric Petitjean was als een van de eersten ter plekke. 'De wrakstukken waren zo klein dat we dachten dat we verkeerde informatie hadden gekregen, dat het niet om zo'n groot vliegtuig zou kunnen gaan. Het was nauwelijks te geloven', aldus Petitjean. 'De crash liet wrakstukken achter die 'zo klein en glanzend zijn dat ze lijken op sneeuwplekken in de bergen', aldus Pierre-Henri Brandet, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ook de lichamen liggen in brokstukken op de helling, vertelden bergingswerkers in de Franse media. 'Het is niet fijn om te zien', zei een gendarme. 'Het grootste lichaamsdeel dat we gezien hebben was niet groter dan een koffer.' Bergingswerker Laurent Janatre: 'De lichamen bestaan niet meer. Er is niets meer! Alles is uit elkaar gevallen. Alles is tot stof gereduceerd.' Ook geharde reddingswerkers hebben het moeilijk bij het aanschouwen van deze verwoesting.

null Beeld getty
Beeld getty

Zwaar beschadigde doos

Aan het einde van de middag werden de eerste stoffelijke resten met helikopters van de berghelling geëvacueerd. De identificatie zal verscheidene weken duren, zei officier van justitie Brice Robin. 'Het evacueren van de lichamen en het vinden van de tweede zwarte doos zijn de prioriteiten', zei woordvoerder Brandet. Een eerste zwarte doos van de Airbus werd maandag al gevonden en naar Parijs gebracht voor onderzoek. De doos bevat een recorder die de gesprekken opneemt die in de cockpit gevoerd zijn. De doos is zwaar beschadigd, maar 'we zijn in staat er bruikbare audiodata uit te halen', zei Rémi Jouty van de BEA, het Franse bureau voor luchtveiligheid. 'Maar we moeten nog aan het werk om de stemmen en geluiden op de band te interpreteren', aldus Jouty.

De laatste stemopname op de band was een routinevraag om toestemming de route te mogen vervolgen. Uit de gegevens van de zwarte doos is volgens Jouty 'nog geen enkele verklaring' voor het ongeluk te geven. Wel is duidelijk dat het vliegtuig tot op het laatste moment gevlogen heeft, voordat het tegen een bergwand te pletter sloeg. De Airbus is niet in de lucht in stukken gebroken.

null Beeld ap
Beeld ap

Passagierslijst

Op een persconferentie in Seynes-les-Alpes liet de Franse president Hollande weten dat het omhulsel van de tweede zwarte doos is gevonden, maar de doos zelf nog niet. Die bevat de flight data recorder die alle informatie over de vlucht registreert.

Germanwings heeft nog altijd geen passagierslijst vrijgegeven, omdat nog niet met alle families contact is gelegd. Volgens topman Thomas Winkelmann zijn onder de slachtoffers 72 Duitsers, 35 Spanjaarden. Uit de Verenigde Staten, Australië, Argentinië, Iran en Venezuela komen elk twee slachtoffers, uit Nederland, Groot-Brittannië, Colombia, Mexico, Japan, Denemarken, België en Israël elk een. Onder de slachtoffers bevonden zich twee Duitse operazangers, Oleg Bryjak en Maria Radner, die de vlucht namen na een voorstelling in de Liceu Opera van Barcelona.

null Beeld getty
Beeld getty

Familieleden

Op de weide in Seynes-les-Alpes liepen journalisten en televisieploegen uit de hele wereld rond. Talloze tv-presentatoren deden hun stand-ups tegen de achtergrond van het crisiscentrum, dat vrijwel hermetisch was afgesloten met dranghekken en een cordon gendarmes. In de verte was de gymzaal zichtbaar die als rouwkapel wordt ingericht om familie en nabestaanden te ontvangen.

Lufthansa zal twee chartervluchten naar Frankrijk organiseren voor familieleden die de rampplek willen bezoeken. Ze worden gehuisvest in hotels en bij de plaatselijke bevolking, omdat er een tekort aan hotelkamers is.

De Franse president Hollande ontving gisteren de Duitse bondskanselier Merkel en de Spaanse premier Rajoy in Seynes-les-Alpes. Een uiting van Europese solidariteit, zeiden de regeringsleiders. President Hollande: 'Beste Angela, beste Mariano, wees ervan verzekerd dan we de oorzaak van deze catastrofe achterhalen.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over